• CRASH

Gemeente: Verkoop fort nooit een optie geweest

AALSMEERDERBRUG Het (voormalig) college heeft nooit het plan gehad om het fort aan de Aalsmeerderdijk, met het CRASH-museum als belangrijke huurder, te verkopen. Het college wilde wel het fort voor zoveel mogelijk inwoners en bezoekers toegankelijk maken en daarom moest het leeg opgeleverd worden, aldus de woordvoerder van wethouder Marja Ruigrok. Inmiddels zoekt huurder CRASH nog steeds naar een alternatieve locatie.

Het boekwerk rondom het 'Fort bij Aalsmeer' (want dat is de officiële titel van het fort iets ten noorden van Rijsenhout) heeft er een nieuwe hoofdstuk bijgekregen: het hoofdstuk 'huisvesting'. Want nadat oud-wethouder Reneman vorig jaar nog het CRASH-bestuur en bijna alle vrijwilligers op de spreekwoordelijke kast heeft gejaagd, blijkt nu dat hij dat niet heeft gedaan om het fort te verkopen, maar om het fort te kunnen verhuren.

Dat blijkt uit een reactie van de gemeente op vragen van de redactie van HCnieuws.nl. Aanleiding voor die vragen is de nieuwjaarsbijeenkomst van CRASH waarin de voorzitter een toelichting gaf op de toekomstplannen van het bestuur. Belangrijkste item daarin is een onderzoek naar een alternatieve locatie voor het Oorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 dat nu nog gehuisvest is in 'Fort bij Aalsmeer'. Dat onderzoek is meer dan gewenst nadat de oud-wethouder het bestuur vorig jaar liet weten dat CRASH uit het fort weg moet. Belangrijkste reden: de gemeente wil het fort herbestemmen.

Daarvoor heeft zij advies ingewonnen bij BOEI, een maatschappelijke onderneming gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van erfgoed. Uit dit onderzoek bleek dat het doel van de gemeente, namelijk het fort toegankelijk maken voor zoveel mogelijk inwoners en bezoekers het beste kan door het aanbieden van een leeg fort. Dit is namelijk de aantrekkelijkste optie voor een exploitant. Wethouder Ruigrok: "Uitgangspunt is altijd verhuur geweest. Met andere woorden: het fort zal eerst in de verhuur gezet worden."

Of CRASH die verhuurder wordt, valt nog te bezien. Het huidig college sluit die mogelijkheid in ieder geval niet uit, blijkt uit een reactie van de wethouder. Zie liet vorige week weten 'dat de gemeente een eventuele verhuizing van CRASH nog met het nieuwe college moet worden afgestemd'.  Cruciaal daarin is het woord 'eventueel'. 

Het CRASH-bestuur zelf wacht de ontwikkelingen gewoon af, laat secretaris Jan Springintveld, weten. En dat betekent onder andere dat het onderzoek naar een alternatieve locatie (bij onderduik boerderij Boogaard aan de Rijnlanderweg) wordt voortgezet en dat uitgezien wordt naar een (nieuw) gesprek met de gemeente.  
"Wij willen graag in het fort blijven. Maar omdat de Boogaard boerderij ook een oude CRASH-droom is, wordt dit alternatief serieus onderzocht", aldus het bestuur. "Er zijn ook ideeën om het fort te ontwikkelen met CRASH daarin. Boer Bos en CRASH denken daarover na."

Voor het onderzoek naar de alternatieve locatie wordt samenwerkt met onder meer het Kaj Munk College, afdeling Technasium.