• Pixabay

Gemeente wil onrust wegnemen over vervuilde grond

HOOFDDORP De gemeente gaat er alles aan om de onrust onder bewoners over het transport van vervuilde grond vanaf Schiphol-Oost naar een terrein in Rozenburg weg te nemen. Dat beloofde wethouder John Nederstigt donderdag tijdens het Vragenuurtje in de gemeenteraad.

Vorige week ontstond er onrust over een bericht dat er grote hoeveelheden zwaar verontreinigde grond naar een terrein in Rozenburg zouden worden vervoerd. CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee vroeg zelfs een spoedbijeenkomst van de gemeenteraad aan. Dat verzoek werd echter ingetrokken toen bleek dat het om licht vervuilde grond ging.

De raad werd daarover per brief geïnformeerd, maar meerdere fracties stelden donderdag dat ook verontruste inwoners op de hoogte moeten worden gesteld. Raadslid Anneke van der Veer stelde dat sommige inwoners het idee dat er met zwaar giftige en kankerverwekkende stoffen wordt gereden.

HAP-fractievoorzitter Johan Rip vond dat er moest worden overdreven. Hij vond sommige uitspraken te ver gaan. Zijn collega Jurgen Nobel van de VVD had daarbij vooral Anneke van der Veer op het oog. Hij verweet haar stemmingmakerij. "We zitten hier niet om onrust te stoken."

Wethouder Nederstigt vond het van groot belang dat er een informatiebijeenkomst komt voor bewoners. Hij had daar al met de provincie Noord-Holland over gesproken, maar die wil niet verder gaan dan een besloten bijeenkomst met enkele betrokkenen. De wethouder probeert de provincie nu op andere gedachten te brengen. Als dat niet lukt, dan belegt de gemeente zelf een open informatiebijeenkomst voor iedereen.