• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Gemeentelijke erespeld voor Freek Kroon

HOOFDDORP Hij is inmiddels toe aan zijn vierde zwembad. Kreeg enkele jaren geleden al een koninklijke onderscheiding en zal de afgelopen 50 jaar zo'n 10.000 kinderen geholpen hebben bij het behalen van hun zwemdiploma. Zijn naam: Freek Kroon. Vrijdag 7 juli werd hij beloond voor al zijn vrijwilligerswerk in naam van vooral ZPCH.

De speld kreeg hij van burgemeester Theo Weterings die voor deze speciale gelegenheid naar het Sportcomplex Koning Willem-Alexander was gekomen, waarin onder meer het vierde zwembad uit de lange 'loopbaan' van Freek Kroon gehuisvest is. De andere drie zijn, achtereenvolgens, het Dr. Nanningabad in de sloot langs de Liniedijk, het Aldert van der Zwaardbad aan het eind van de Boslaan en Het Spectrum vlak bij de kruising van de Van Heuven Goedhartlaan en Assumburg.

"U heeft dus heel wat belangrijke momenten meegemaakt in de zwemgeschiedenis van Hoofddorp. Beter nog", aldus de burgemeester, 'u heeft er actief aan meegewerkt door de zwemvereniging' Bad- en Zweminrichting Hoofddorp' te redden van een zieltogend bestaan door er Zwem- en Poloclub Hoofddorp van te maken. Een heel juiste beslissing, blijkt nu. Kijk maar om u heen. ZPCH heeft anno 2017 zo'n 750 leden en vele van hen presteren op hoog niveau."

Volgens de burgemeester werd Freek Kroon voor zijn aandeel daarin al in 1998 terecht koninklijk onderscheiden (Lid in de Orde van Oranje Nassau), 19 jaar later kon hij hem een andere belangrijke blijk van waardering geven: de gemeentelijke erespeld met bijbehorende oorkonde. "Beste Frederik Franciscus Jozef Maria Kroon. Veel dank voor uw enthousiasme, uw positieve instelling, uw bestuutsfuncties en andere vrijwillige bijdragen aan de maatschappij. Dat verdient lof."

Freek Kroon liet weten duidelijk verrast te zijn met zoveel waardering. Hij blijft bij ZPCH actief als vrijwilliger. Zijn bestuursfunctie heeft hij nu definitief neergelegd.