• Redactie

'Gemeentelijke handhavers jagen op hondenbezitters'

HOOFDDORP Handhavers van de gemeente hebben het in bosgebieden vooral gemunt op honden en hun eigenaren. Dat zei inwoonster Marian Ildrink donderdag als inspreekster bij de gemeenteraad. Volgens haar is de jacht op hondenbezitters 'wel erg makkelijk'.

De vrouw zei voor het handhaven van regels te zijn, maar dat de gemeentelijke toezichthouders dit nu wel erg overdrijven. "Ik loop regelmatig met mijn hond door het Haarlemmermeerse Bos en bij de Toolenburger plas, maar het wordt steeds onaangenamer. Je loopt helemaal niet ontspannen meer."

De hondeneigenares zei ook de stellige indruk te hebben dat de losloopgebieden voor honden in de groengebieden steeds kleiner worden. Volgens haar zouden de handhavers eens wat meer toezicht moeten houden op scooteraars die op het fietspad rijden en groepen wielrenners die zich in het bos niet aan de regels houden.

Marian Ildrink kreeg bijval van fractievoorzitter Johan Rip van de HAP. Die lokale partij vindt al veel langer dat handhavers 'empatisch' moeten handelen en niet puur alleen de regels handhaven. Rip zei donderdag ook dat de afdeling toezicht en handhaving wat hem betreft best mag worden uitgebreid.

Zijn fractie heeft snuffelstage gelopen bij de afdeling en tot de conclusie gekomen dat de handhavers wel erg veel op hun bordje hebben. Burgemeester Theo Weterings was het niet met Johan Rip eens. Volgens hem is de huidige capaciteit van de afdeling toezicht en handhaving voldoende.

De burgemeester weersprak ook het beeld dat de toezichthouders met oogkleppen op de regels handhaven. Volgens hem worden er wel degelijk eerst waarschuwingen uitgedeeld voordat er bonnen worden uitgeschreven. Weterings raadde de HAP-fractieleider aan een vervolg te geven aan zijn stage om dat te ontdekken.

De gemeenteraad besprak donderdag het uitvoeringsprogramma voor veiligheid voor het komende jaar. Met de criminaliteitscijfers in Haarlemmermeer is niks mis, zo stelden meerdere fracties tevreden vast. Maar sommige partijen plaatsten daar wel een kanttekening bij. De bereidheid om aangifte te doen neemt sterk af, zodat de daling van de criminaliteit ook niet zoveel zegt, zo is hun stelling.

Meerdere fracties vroegen opnieuw om de oplossingspercentages van bepaalde misdrijven. Burgemeester Weterings zei alleen de landelijke cijfers te kunnen leveren.