• Jan Aukes

Gemeenteraad omarmt bomenplan college

HOOFDDORP De gemeenteraad is donderdag in grote lijnen akkoord gegaan met de plannen van het college voor het bomenbestand. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Fysieke Omgeving kreeg van meerdere fracties complimenten voor de visie.

Op dit moment telt de gemeente ongeveer 92.000 bomen. Het huidige beleid voorziet in het elk jaar vervangen van 400 monumentale en waardevolle bomen. Het college wil nog eens 350 bomen per jaar extra vervangen. Daarvoor is de komende jaren zo'n 6 ton nodig, wat wethouder Steffens uit bestaande budgetten wil betalen.

VVD-raadslid Erik Bosscher was niet zo enthousiast als de gemeente de komende jaren veel geld extra gaat uitgeven aan het bomenbestand. Volgens hem is dat niet handig in een tijd dat de gemeente elke eurocent moet omdraaien. Steffens stelde hem gerust. Het is zeker niet de bedoeling van het college om diep in de buidel te tasten.

CDA-fractievoorzitter Mariette Sedee bracht naar voren dat sommige inwoners zo brutaal zijn om bomen neer te halen, omdat die het zonlicht op hun zonnepanelen wegnemen. Dat fenomeen krijg je de komende jaren ongetwijfeld vaker, aldus Sedee, omdat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen als energiebron.

Wethouder Steffens vond dit gedrag absoluut niet kunnen. Volgens haar moeten betrokken inwoners daarop worden aangesproken.