• Pixabay.com

'Gemeenteraad rad voor ogen gedraaid'

HOOFDDORP De gemeenteraad heeft zich door het college een rad voor ogen laten draaien bij het besluit om een pomphouder uit Spijkenisse een vergunning te geven voor een benzinestation langs de A4. Dat zei pomphouder Jan Kulk donderdag als inspreker tijdens de raadsvergadering.

Kulk stelde dat hij als lokale ondernemer ernstig is benadeeld door het college. Hij vertelde dat hij in 2012 een verzoek heeft gedaan om zijn tankstation uit Nieuw-Vennep te verplaatsen naar dezelfde locatie aan de A4. Dat verzoek werd afgewezen. Een jaar later werd een verzoek van de concurrent uit Spijkenisse werd wel gehonoreerd. "Hier hebben oneigenlijke belangen kennelijk een rol gespeeld", aldus Kulk.

Volgens de ondernemer was het besluit extra schrijnend omdat lokale pomphouders juist met de gemeente waren overeengekomen om nieuwe benzinestations door Haarlemmermeerse ondernemers te laten exploiteren. Die overeenkomst zou tot 2018 voortduren.

Raadsfracties vroegen het college om opheldering. Wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken zei dat er inderdaad afspraken golden met lokale pomphouders maar dat die door de gemeente zijn opgezegd na een raadsbesluit in 2013 over commerciële voorzieningen. De raad heeft er dus zelf mee ingestemd, zo stelde de wethouder. Door het besluit lag voor de gemeente de weg vrij om in zee te gaan met de exploitant uit Spijkenisse.

Elzakalai zei ook nog dat Kulk de pech had dat hij niet tot tien pomphouders behoorde die door de gemeente in 2010 met hun tankstation naar een andere lokatie zijn verplaatst.

Partijen lieten blijken nog niet uitgesproken te zijn over de kwestie, maar donderdag was daar geen ruimte meer voor.