Gemeenteraad schrikt van exploitatietekort dorpshuis Badhoevedorp

HOOFDDORP Het splinternieuwe dorpshuis van Badhoevedorp is nog niet eens officieel geopend of er zijn nu al flinke zorgen over de exploitatie van het gebouw. De gemeenteraad toonde zich donderdagavond onaangenaam verrast dat dit jaar een exploitatietekort laat zien van meer dan 3 ton.

Het is niet de eerste keer dat er in de buidel moet worden getast om het dorpshuis geen valse start te bezorgen. Eind vorig jaar werd de raad al om een extra krediet gevraagd omdat de inrichting van het dorpshuis per abuis niet was meegenomen in de begroting.

Toen was ook al bekend dat Maatvast, dat bijna alle dorps- en wijkcentra in de gemeente in beheer heeft, de exploitatie voor dit jaar bij lange na niet rond krijgt. De keiharde cijfers volgden later. Het college stelde voor Maatvast voor dit jaar een eenmalige subsidie toe te kennen van ruim 3 ton en vanaf volgend jaar een nog onbekend bedrag. De hoogte van dat bedrag hangt af van de uiteindelijke opbrengst van de herijking van de sociale subsidies.

Door de tegenvaller stonden de gezichten van de raadsleden donderdag niet erg vrolijk. Sommigen trokken al een vergelijking met onzekere projecten als de Calatravabruggen en de omlegging van de A9.

VVD-raadslid Erik Boscher oogstte fronsende wenkbrauwen bij zijn collega's door voor te stellen het exploitatietekort te dekken met het mogelijke overschot uit het Wmo-budget. Hij riep het college min of meer op die optie te onderzoeken. Dat voorstel schoot PvdA-raadslid Mieke Booy in het verkeerde keelgat. Zij vond dat Boscher eerst met de andere fracties moest overleggen voordat hij het college een opdracht gaf. Booy zei gekscherend dat het exploitatietekort ook heel goed uit de parkeerbelasting kan worden gedekt.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water had begrip voor de teleurstelling en irritatie in de raad. Ze zei die zelf ook te hebben. Het exploitatietekort is vooral een gevolg van het feit dat veel potentiële huurders zijn afgehaakt. Steffens zei dat het college zijn best gaat doen om de laatste lege ruimten in het gebouw te verhuren. Zo zijn er plannen om de bibliotheek toch in het nieuwe dorpshuis onder te brengen. Het college denkt verder aan commerciële horeca.

Opmerkelijk was dat alle deelnemers aan de discussie reageerden alsof het exploitatietekort als een donderslag bij heldere hemel kwam. De gemeenteraad heeft echter eind 2012 al gesproken over de mogelijkheid dat de exploitatie van het nieuwe dorpshuis zou kunnen tegenvallen. Dat voorstel is daarna financieel verwerkt in de voorjaarsrapportage van 2013.