• Ton Dijkstra

Gemeenteraad steunt extra subsidie Maatvast

HOOFDDORP De gemeenteraad is voor een extra structurele subsidie van 650.000 euro voor stichting Maatvast vanaf volgend jaar. Ook kan de organisatie dit jaar nog rekenen op een eenmalige bijdrage van 250.000 euro om het hoofd boven water te houden. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad.

Maatvast nam bijna drie jaar geleden vrijwel alle dorps- en buurthuizen in beheer. Andere partijen waren het er donderdag over eens dat het om een valse start ging, omdat vele accommodaties achterstallig onderhoud hadden. Daardoor kwam de stichting flink in de financiële problemen.

De nood liep zo hoog op dat de huurachterstand aan de gemeente afgelopen zomer was gegroeid tot 663.000 euro. Het college van B en W hebben een voorstel gelanceerd om Maatvast in één klap uit de moeilijkheden te helpen.

De gemeenteraad is zondermeer voor extra steun aan Maatvast. De raadsfracties zijn enthousiast over de ambities van de organisatie. De politieke partijen zijn alleen sterk verdeeld over de vraag waar dat geld vandaan moet komen. Het college heeft voorgesteld om het geld uit de zogeheten behoedzaamheidsreserve te halen. Dat is een geldpotje dat is ingevoerd om tegenvallers bij de overdracht van het sociale domein op te vangen.

VVD-raadslid Erik Boscher verzette zich in het debat met hand en tand tegen het aanspreken van de behoedzaamheidsreserve. Volgens hem begeef je je dan op een hellend vlak. Voor je het weet, worden ook nieuwe bankjes in een park uit hetzelfde potje betaald.

Wethouder Tom Horn vond dat de VVD'er wel erg overdreef. Hij stelde dat de gemeenteraad zelf heeft bepaald dat het extra geldpotje tegoed komen aan het brede terrein van het sociale domein. Volgens Horn beweegt Maatvast zich als geen andere organisatie op dat vlak.