Gemeenteraad unaniem voor fusie met buurgemeente

HOOFDDORP Met alle raadsleden en het voltallige college van burgemeester en wethouders van Haarlemmerliede en Spaarnwoude op de publieke tribune heeft de gemeenteraad woensdagavond unaniem ingestemd met de fusie met de buurgemeente. De meeste fracties verwelkomden de fusiepartners op warme wijze.

Als goede gasten hadden de politici uit de buurgemeente uiteraard een cadeautje meegenomen. De Haarlemmermeerders kregen als 'smeermiddel' een fles Dijkslijk, een lokale koffielikeur. Voorzitter Mieke Booij sprak direct het verbod uit om de flessen voor de stemming te openen, bang als ze kennelijk was dat het wat al te amicaal zou worden.

Want het was natuurlijk wel een historische raadsvergadering woensdag. De gemeenteraad van Haarlemmermeer die besluit te fuseren met de buurtjes die van mening zijn niet meer zelfstandig op de benen te kunnen staan. Daarmee slaat Haarlemmermeer haar vleugels uit tot over de Ringvaart. En dat is historisch.

Niet de gehele raad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude koos Haarlemmermeer uit als huwelijkskandidaat. D66-fractievoorzitter Sicco Jan Bier had zich als enige liever bij Amsterdam aangesloten. Uitgerekend deze 'dissident' sprak als inspreker de raad van Haarlemmermeer toe. Daarin liet hij weten toch alle vertrouwen te hebben in de fusie met Haarlemmermeer.

Burgemeester Pieter Heiligers kon uiteraard niet achterblijven. Hij ging terug in de geschiedenis om aan te geven dat de twee gemeenten in het verleden al heel veel met elkaar te maken hebben gehad. Hilariteit was er later toen bleek dat Heiligers zo'n dertig jaar geleden in hetzelfde flatgebouw in Haarlem heeft gewoond als fractievoorzitter Rinus Beusenberg van SRH. Die deed uit respect voor de buren na lange tijd weer eens zijn mond open.

Het politieke debat over de voorgenomen fusie leek op voorhand een formaliteit, maar dat pakte toch anders uit. Dat kwam vooral door VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers, die niet direct in feeststemming was. Hij plaatste kanttekeningen bij de voorgenomen fusie. Zo vond hij het niet kunnen dat Haarlemmermeer zich heeft uitgesproken tegen een tweede haven in de buurgemeente. Kuipers had ook nog wat andere kritiek en sprak zelfs zijn twijfels uit of de VVD wel akkoord kon gaan met de beginselverklaring voor de fusie.

Maar de soep werd niet zo heet gegeten als die werd opgediend, want de liberalen stemden uiteindelijk net als andere raadsleden gewoon voor. Of dat door de gedegen reactie van burgemeester Theo Weterings kwam of door een stiekem genuttigd glaasje Dijkslijk was niet helemaal duidelijk.