• Redactie

Gemeenteraad wil snel beginnen met dorpshart Zwanenburg

HOOFDDORP Met een groot aantal belangstellende inwoners van Zwanenburg op de publieke tribune heeft de gemeenteraad donderdagavond ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan voor Hart van Zwanenburg. De raadsfracties willen liever vandaag dan morgen beginnen met de realisatie van het dorpshart.

Een eerder plan om Zwanenburg een nieuw dorpsplein, dorpshuis en sporthal te geven werd door de Raad van State geblokkeerd. Daardoor is de uitvoering van de plannen enorm vertraagd. Er is een aangepast plan gemaakt. Maar ook dat krijgt nog niet de goedkeuring van elke inwoner van Zwanenburg, zo bleek donderdagavond.

Bewoner Luijks uit de Olmenlaan kondigde aan opnieuw naar de Raad van State te gaan als de plannen voor met name de nieuwbouw van supermarkt Lidl ongewijzigd blijven. Lidl komt op de plek van het huidige dorpshuis. Bewoner Luijks is bang dat het veel verkeer voor zijn huis krijgt, met name ook vrachtwagens die de supermarkt bevoorraden.

Andere Zwanenburgers vinden de beoogde nieuwbouw van Lidl veel te groot voor deze locatie in het dorp. Een vertegenwoordiger van Albert Heijn verzette zich donderdag ook al tegen een grotere vestiging van Lidl en dat had volgens hem niks met concurrentie te maken.

Dorpsbewoonster Gerdine Heeneman, die zich vorige keer ook tegen de plannen keerde, zei ook nu niet tevreden te zijn. Volgens haar heeft het college verzuimd het plan deugdelijk te motiveren. De Zwanenburgse zei ook dat het college belangrijke stukken heeft achtergehouden.

Andere Zwanenburgers, onder wie dorpsraadvoorzitter Peter Vreeswijk, drongen er bij de raad om snel een beslissing te nemen over het bestemmingsplan. Het dorp snakt naar een bruisend dorpshart. Oud-Olympisch kampioene Kirsten van der Kolk zei te hopen op een goede afloop. "Ik hoop nog te kunnen sporten in de sporthal in plaats dat er straks een ouderenvoorziening is."

Ook vrijwel alle fracties vonden dat de schop snel de grond in moet. VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat stelde voor om desnoods mediation in te zetten om de laatste hobbels met tegenstanders recht te strijken. Andere fracties steunden dat plan.

Wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening zei dat er al uitgebreid is gesproken met alle betrokkenen en dat het nieuwe bestemmingsplan daar het tastbare resultaat van is. De wethouder zag met andere woorden niet zoveel heil in mediation. "Maar we blijven natuurlijk praten om te voorkomen dat er opnieuw een gang naar de Raad van State wordt gemaakt."

De hoorzitting van acht insprekers uit Zwanenburg nam ruim een uur in beslag. Daarna was de gemeenteraad nog een uur aan het woord. Dat was voor sommige fracties niet voldoende.

De discussie eindigde in een chaos. Voorzitter Anneke van der Helm legde aan de raad voor of ze nog een verlenging van het debat wilde. Toen er geen meerderheid bleek, hamerde zij streng de vergadering, sommige raadsleden verbouwereerd achterlatend.