Genieloods straalt als nooit te voren

VIJFHUIZEN Met het onthullen van een fraai kunstwerk, naar voorbeeld van, hoe kan het anders, het Kunstfort bij Vijfhuizen, heeft gedeputeerde Joke Geldof vanmiddag de gereconstrueerde Genieloods geopend. Met de zon hoog aan de hemel straalt de loods als nooit te voren.

In de Genieloods, onderdeel van het fort en vroeger gebruikt als opslagruimte, komen hedendaagse kunst en werelderfgoed bij elkaar. Middels een prijsvraag ontstonden er zes jaar geleden ideeën over de klimaatbeheersing van de Genieloods, maar die sneuvelden bij gebrek aan haalbaarheid. Nieuwe plannen haalden het wél. De monumentale Genieloods, met aan de binnenzijde een unieke staalconstructie met 'scheerlijnen', heeft als het ware een gewatteerde jas gekregen. Zowel het dak als de wanden bestaan uit een dubbele laag golfplaten waar tussen een dikke laag isolatie. Ook de uit straatstenen bestaande vloer is er compleet uit geweest zodat isolatie aangebracht kon worden. De klus heeft in totaal een kleine twee jaar geduurd.

Maar er gebeurde meer op deze zonovergoten en lente-aanvoelende middag. Gevierd werd ook dat de Stelling van Amsterdam 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat en tevens werd de interactieve tentoonstelling 'Het meest onbesproken werelderfgoed ter wereld' geopend.