• Trudy Witteman

Gerst oogsten met oude combines

Frans Witteman

HOOFDDORP Pas op het allerlaatste moment kwam het sein: 'het gaat zaterdag door'. Daarmee werd bedoeld het oogsten van gerst met twee oude combines. Grote stofwolken en een hoop lawaai, maar wat stralen de mannen van de restauratiegroep van Meer-Historie van trots als ze zien hoe goed die ouwe beestjes hun werk doen.

De twee grote gele combines zijn van het merk Claeys en dateren uit 1958 en 1960. Geen jonkies dus, maar ze functioneren bijna als nieuw nadat ze met veel liefde voor de geschiedenis door de vrijwilligers van Meer-Historie volledig gereviseerd zijn. De combine was voor de Nederlandse landbouw zo ongeveer een revolutie. De machines die konden maaien en dorsen tegelijk deden hier hun intrede rond 1948 in het kader van de Amerikaanse Marshallhulp dat ons land er na vijf oorlogsjaren weer bovenop moest zien te krijgen.

Het was nog uiterst spannend of de klus vanwege de regen van afgelopen week wel doorgang konden vinden. Maar uiteindelijk was het koren voldoende afgedroogd om geoogst te kunnen worden. En het was op het nippertje want de gerst was amper van het land of het ging regenen.

Meer nieuws, komende donderdag in de papieren versie van HCnieuws.nl.