• Dick Hulsebosch (rechts) van het Haarlemmermeers Ondernemers Platform in gesprek met wethouder Nobel.

    Jur Engelchor
  • - Ook het aantal nachtvluchten mag wel omlaag - , vindt Nancy Brathwaite.

    Jur Engelchor

In gesprek met wethouder Nobel over Schiphol

HAARLEMMERMEER Wethouder Jurgen Nobel van luchtvaartzaken is begonnen aan zijn tour door de polder om met mensen in gesprek te gaan over Schiphol. Hij wil vooral een luisterend oor zijn.

De luchthaven zit in de genen van Haarlemmermeer. Veel mensen verdienen er hun brood mee. Tegelijkertijd is er ook overlast van vliegtuigen die ons soms letterlijk uit de slaap houden. Veiligheid, gezondheid en hinder zijn woorden die vaak gehoord worden in de discussie. Het nieuwe college van B&W zoekt continu de balans tussen de voor- en de nadelen.

Op de markt in Hoofddorp kwam hij Nancy Brathwaite tegen. Zij zegt dat ze vooral de vruchten van de luchthaven proeft. "Ik heb familie in het buitenland en dan is het prettig dat Schiphol om de hoek ligt. Tegelijkertijd vind ik het wel belangrijk dat er meer naar vervuiling gekeken wordt. Ook het aantal nachtvluchten mogen wel omlaag." Dat is een veel gehoorde klacht.

Anderen waren minder positief. Henny Rittel zou het liefste de luchthaven een tijdje stil leggen. "Ik woon in Nieuw-Vennep en erger me vooral in de nacht. Daar dien ik ook vaak een klacht over in. Het is meer dan genoeg en ik ben er wel een beetje klaar mee."

Dick Hulsebosch, voorzitter van het Haarlemmermeers Ondernemers Platform, wil die kritiek niet wegmoffelen, maar, zegt hij, "ondernemers hebben onmiskenbaar voordeel bij die luchthaven." Wel vindt hij dat Schiphol mensen, die aantoonbaar teveel herrie over zich heen krijgen, compenseren. "Je kunt mensen uitkopen."

MIND YOUR STEP De loyaliteit van Judith Woltjer is onmiskenbaar. Zij is de 'voice van Schiphol'. Als u over de luchthaven loopt, hoort u gegarandeerd haar stem. 'Mind your step' als je het einde van de roltrap nadert of als er een vliegtuig vertraging heeft, hoort u haar stem door de luidsprekers. In haar woonkamer in Hoofddorp wordt Jurgen getrakteerd op koffie en taart. "Ik vind het een machtig mooi bedrijf." Hoewel ze licht slaapt en geregeld wakker wordt van een overvliegend vliegtuig, wil ze over haar loyaliteit geen twijfel hebben. "Ik zal niet snel klagen."

De tour van wethouder Nobel gaat door de hele polder heen, van Hoofddorp tot Beinsdorp en van Zwanenburg tot Rijsenhout. Hij praat ook met ondernemers die juist kansen zien. De tour zal tot half juni duren. Er zijn ongeveer dertig gesprekken ingepland.

"Ik weet dat de meningen divers zijn", zegt Jurgen Nobel. "Maar ik weet ook dat er allerlei ideeën leven om Haarlemmermeer leefbaar te houden, om meer winst uit de luchthaven te halen. Mijn doel is om gevoed te worden, meningen te horen, geïnformeerd te worden, mee te voelen. Daarnaast laat ik me graag inspireren. Uiteindelijk wil ik na de zomer met een visie komen op de luchthaven."

Wie ook met de wethouder van gedachten wil wisselen, kan een mailtje sturen naar marcel.duyvestijn@haarlemmermeer.nl