Getalenteerde Vennepse scholiere wil oceaan oversteken

NIEUW-VENNEP De Vennepse Tess Froeling (14) zit in het derde jaar van het tweetalige VWO aan het Haarlemmermeer Lyceum. Maar het onderwijs en haar woonomgeving bieden haar te weinig uitdaging. Ze hoeft nauwelijks te leren en haar cijfers zijn uitstekend. Daarom wil ze meer. Haar horizon verbreden, zichzelf verder kunnen ontwikkelen, meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Haar grote droom verwezenlijken: meevaren met School at Sea.

"School gaat me heel makkelijk af. Altijd al zo geweest. Het is gewoon niet spannend genoeg meer. Veel herhalingen tijdens de les van alles wat ik al weet. Ik wil graag boven mezelf uitstijgen. Daar wil ik voor gaan! Maar ik kan mijn denkcreativiteit en behoefte aan vrijheid onvoldoende kwijt," aldus de scholiere.

Haar moeder Sylvia Suykerland kwam zo'n anderhalf jaar geleden op het spoor van School at Sea. "Tess wil eigenlijk al veertien jaar lang uitbreken. En toen hoorde ik over dit project…"

MOTIVEREN EN INSPIREREN Tess: "Ik dacht meteen dit is het! Een ontwikkelingsprogramma op een schip met als doel om meer uit scholieren te halen dan nodig is in de huidige samenleving. Een zeilreis van zes maanden van Amsterdam naar de Azoren, Dominicaanse Republiek, Cuba, Bermuda en nog meer landen samen met nog 31 leerlingen waarbij je leert samen te werken, problemen op te lossen, elkaar motiveert en inspireert en onderweg vooral veel van elkaar leert. Plannen, organiseren, verantwoordelijkheid nemen en in contact komen met andere culturen. Zo draai je bijvoorbeeld een weekje mee met een Indianenstam, volg je lessen in een Caribische school en beklim je een berg waar je alles over geleerd hebt."

"Ik houd van leren, maar vind school niet bijzonder leuk. Ik wil graag in het diepe gegooid worden…zelf dingen ontdekken en oplossen"

FONDSENWERVING Sinds een half jaar is Tess nu druk bezig om haar droom te verwezenlijken. "Ze heeft haar plannen met haar decaan besproken en vanuit de organisatie van School at Sea heeft ze een coach toegewezen gekregen die haar elke week belt en wil weten hoe het gaat met haar fondsenwerving.

De Vennepse scholiere heeft namelijk een cursus fondsenwerving gevolgd en een plan van aanpak gemaakt. Want niet iedere getalenteerde bovenbouw scholier kan zomaar mee met School at Sea. Een goede motivatie en laten zien dat je echt bereid bent stappen te ondernemen, zijn vereisten.

Een half jaar op avontuur met School at Sea kost een deelnemer 21.612 euro. "Daarvoor moet je zelf sparen en sponsoren zoeken. Ik heb al een krantenwijk en werk soms in de winkel bij de Olmenhorst. Ook mijn ouders en oma sparen mee. Ik heb nu ongeveer 2.500 euro. Dus er moet nog wel wat bij. Van half oktober tot half april volgend jaar hoop ik dan mee te kunnen. Heimwee zal ik niet hebben. Ik zit op scouting en ben vaker weg van huis."

Tess heeft er vertrouwen in dat het haar gaat lukken. Ze is niet van plan zich uit het veld te laten slaan. "In mijn zoektocht naar sponsoren hoor ik wel vaker NEE, maar ik ga gewoon door. Van tegenslagen leer je weer. En ik wil anderen ook motiveren en inspireren dat als je ergens echt voor gaat, dat je het dan ook kunt bereiken."

Bedrijven en Haarlemmermeerders die Tess en haar grote droom willen sponsoren, kunnen dit doen via: tessatsea.froeling.org.