• Burgemeester Hoes opperde eerder desnoods de bruggen over de Ringvaart op te halen om het geboefte buiten de polder te houden.

    Gemeente Haarlemmermeer

Gevoelens van onveiligheid per wijk aangepakt

HOOFDDORP Om de gevoelens van onveiligheid de kop in te drukken, komt er een wijkgerichte aanpak. Burgemeester Onno Hoes zegde dat donderdag toe aan de gemeenteraad. Hij beloofde begin volgend jaar plannen voor zo'n aanpak aan de nieuwe gemeenteraad voor te leggen.

De raad praatte donderdagavond voor de zoveelste keer over veiligheid. Nu zit het met de misdaadcijfers wel goed maar veel inwoners blijken zich niettemin onveilig te voelen. Om welke kernen of wijken het zou gaan bleef tijdens de discussie onduidelijk maar de politici waren het er wel over eens dat er iets moet gebeuren.

Daarom stelde HAP-raadslid Abdul Salhi als eerste voor om veiligheidsplannen te maken voor elke buurt. Alle betrokkenen in de wijk zouden hun zegje kunnen doen en daarna kan er een plan van aanpak worden gemaakt. Andere fracties en dus ook burgemeester Hoes hadden er wel oren naar.

Wat maakt een buurt dan zo onveilig? D66-raadslid Pablo Meegdes had er wel een antwoord op. Als ergens de verlichting is uitgevallen of er veel rommel is bij een brengparkje, zo stelde hij. Voor dat laatste probleem heeft de VVD wel een oplossing, zo liet fractievoorzitter Jurgen Nobel weten. Zijn fractiegenoot Rob Koster werkt hard aan enkele moties, maar meer wilde Nobel er niet over zeggen.

Uiteraard ging het in de discussie ook over de zogeheten grensoverschrijdende criminaliteit. Vooral uit Amsterdam komen gewapende boeven nogal eens de Ringvaart over om in Zwanenburg of Badhoevedorp hun slag te slaan, zoals kort geleden nog bij schoenenzaak Haverhals in Zwanenburg.

Burgemeester Hoes opperde eerder desnoods de bruggen over de Ringvaart op te halen om het geboefte buiten de polder te houden, maar die optie herhaalde hij donderdag niet. Hij zei wel dat de criminaliteit sinds kort in breder verband wordt besproken met de kersverse burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en andere burgemeesters in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dat overleg moet ervoor zorgen dat met een gezamenlijke aanpak de criminaliteit wordt teruggedrongen, aldus Hoes.

Veel raadsfracties waren erg tevreden over de betrokkenenheid van veel inwoners bij het terugdringen van de criminaliteit. Zo blijkt Haarlemmermeer het grootste aantal WhatsApp-groepen te hebben, inwoners die elkaar op de hoogte houden van mogelijk onraad. Ook PvdA-fractievoorzitter Mieke Booij waardeerde deze groepen maar stelde tegelijkertijd dat deze iniatieven niet mogen doorslaan waarbij een argeloze pakjesbezorger direct wordt aangezien voor een grote crimineel.