• Frans Witteman

Gouden schaal voor De Linie

HOOFDDORP Er is keihard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Het resultaat: de gouden Schoolkantine Schaal 2018. Met daarbij een gevoel van trots. Zowel bij de docenten als bij de leerlingen.

Gezien de lange tafel vol heerlijks, door de leerlingen van thuis meegenomen en vaak door henzelf gemaakt, wordt op Praktijkschool De Linie tijdens het feestelijk kerstontbijt een oogje dichtgeknepen. Eén keer 'zondigen' mag als je het voor elkaar gekregen hebt je schoolkantine gezond te maken. Als het Voedingscentrum, dat consumenten helpt bij het maken van gezonde, veilige en duurzame voedselkeuzes, dat ook heeft gezien en je de Schoolkantine Schaal 2018 toekent. Niet in brons of in zilver ten teken dat er nog zaken voor verbetering vatbaar zijn, maar in goud. "Een mooier bewijs dat jullie op school gezond kunnen eten en drinken en hier kunnen ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, bestaat niet. Gefeliciteerd met deze prachtige prijs", laat de Hoofddorpse topkok Bert Konings weten voordat hij de schaal overhandigt aan een stralende Germaine van Hilst, docent gezondheidszorg/welzijn op De Linie. Konings, die leraar is geweest op De Linie, laat zijn gehoor weten dat leren heel belangrijk is. "Ik kom nog wel eens oud-leerlingen tegen. Sommigen hebben nu een eigen bedrijf in de horeca."

De Linie heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Snoepautomaten ontbreken, energiedrankjes worden ingenomen, leerlingen die met een zak chips binnenkomen worden er op aangesproken. Wel staat in de aula een watertappunt waar docenten en leerlingen de aan hen uitgereikte bidon kunnen vullen. "Wij zien een duidelijke toename in het watergebruik en de gezonde bruine broodjes, groente en fruit zijn erg in trek", is Germaine van Hilst blij. "De schoolkantine hebben we in eigen beheer, er hoeft dus geen winst gemaakt te worden. Leerlingen van de afdeling koken maken zelf de lunch klaar Een broodje gezond kost hier vijftig cent, fruit is gratis. Dit alles helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen."

En ook mooi: leerlingen van De Linie leren ouderen uit de buurt gezond koken.