• Monique Siemeling-Tielman en Thomas Balm van CardiAid Benelux.

    Jan Aukes

Gratis AED voor in centrum

HOOFDDORP Een bijzondere geste van CardiAid Benelux. Deze Hoofddorpse distributeur van AED's stelt namelijk een gratis AED ter beschikking. Het apparaat hangt sinds dinsdag 7 augustus in de Marktlaan in Hoofddorp (tegenover de New Yorker) en is 24 uur per dag beschikbaar. De eveneens gratis geleverde buitenkast waar de AED in hangt, is gesponsord door de firma Rotaid.

De schenking is een gevolg van de inzet van Monique Siemeling-Tielman. Zij nam onlangs het initiatief om er voor te zorgen dat er toezicht komt bij de Toolenburgerplas. Na een eerste overleg met de gemeente werden daar al snel twee AED’s opgehangen.

STEENTJE BIJDRAGEN De ontwikkelingen rond de veiligheid bij de recreatieplas werden ook door de mensen van CardiAid Benelux gevolgd. Zij wilden graag hun steentje bijdragen, en besloten daarom een AED ter beschikking te stellen voor de hulpverleners in het centrum van Hoofddorp. Siemeling-Tielman is namelijk ook aangemeld als burgerhulpverlener voor dat gebied.

Burgerhulpverleners zijn opgeleid om, indien nodig, mensen te reanimeren. Omdat er vooral ‘s avonds bijna geen AED’s beschikbaar zijn in het centrum, gaat echter kostbare tijd verloren. Een burgerhulpverlener moet bij een hartstilstand namelijk eerst naar de Kruisweg om een AED op te halen, voordat hij of zij kan gaan reanimeren.

SNELLER INGRIJPEN Dat probleem is nu dus opgelost. Siemeling-Tielman en haar collega-hulpverleners kunnen nu bij een incident veel sneller ingrijpen. Het apparaat kan daarnaast worden gevolgd via GPS en de coördinaten kunnen worden verstuurd naar de hulpdiensten, zodat zij exact weten waar ze moeten zijn.

Om het aantal burgerhulpverleners te helpen verhogen, heeft CardiAid daarnaast ook aangeboden een gratis trainingsavond te houden voor twaalf Hoofddorpers die in een straal van 500 meter van de AED wonen.

HARTVEILIG De gemeente Haarlemmermeer heeft het streven in 2023 een ‘hartveilige’ gemeente te zijn, en daartoe moeten de komende 5 jaar nog veertig extra AED’s worden geplaatst. Hiermee moet de dekking in de gemeente optimaal worden. Die wens is nu dankzij dit gulle Hoofddorpse bedrijf in ieder geval een stapje dichterbij gekomen.