• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Griezels en engerds bij de Dik Tromschool

HOOFDDORP Bloedspetters op je T-shirt. Spinnenwebben op je gezicht. Lange kromme neuzen. Maskers met enge tanden en speciale vleermuiskleding en heksenhoeden. Het was woensdagochtend op de Dik Tromschool griezelen geblazen.

En niet alleen bij de leerlingen, ook de leerkrachten deden volop mee. Terecht, want het was de start van de Kinderboekenweek 2017 met als thema Griezelen en Engerds. Gelukkig was er ook nog een vrolijke griezeldans. De kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 15 oktober.

Leerlingen mochten onder leiding van meester Jeroen (ook verkleed als griezel) laten zien dat je ook kunt dansen op het thema griezelen en engerds. Op een podium op de speelplaats lieten ze hun ouders zien waar ze de afgelopen weken hard voor hadden geoefend. De dans zelf en het verkleden maken allemaal deel uit van een uitgebreid programma dat een speciale commissie heeft samengesteld in het kader van de kinderboekenweek.

Zelf griezelverhalen schrijven hoort daar ook bij, laat directeur Robert Corver weten, inclusief de verkiezing van het beste griezelverhaal. Op 19 oktober, tijdens de kijkdag, krijgt de winnaar een oorkonde en gouden griffel. En enkele dagen daarvoor, op 11 oktober, is er een speciale boekenmarkt waar leerlingen boeken tegen een gereduceerde prijs kunnen (ver)kopen.

ANDERE MOMENTEN "Maar ook op andere momenten is er aandacht voor lezen", benadrukt de directeur. "We hebben een grote bibliotheek (en een groep bibliotheekouders waar we als school heel blij mee zijn), we werken nauw samen met de bibliotheek en er zijn speciale leesuren. Want lezen is niet alleen leuk maar ook heel goed. Veel lezen is nog beter."

Mirthe uit groep 7 is het daar helemaal mee eens. Speciaal voor vandaag heeft ze een spinnenweb op haar gezicht getekend en dat past wel bij haar. Ze leest namelijk soms wel twee boeken per week (als het dunnetjes zijn hoor, zegt ze er meteen bij) waarbij Harry Potter duidelijk favoriet is. Griezelig en spannend tegelijk. "Je kunt lekker je fantasie gebruiken. Ik vind lezen gewoon leuk." Zelf een griezelverhaal schrijven zal ze niet snel doen. "Geef mij maar een leesboek."