Groen licht voor outletcenter Sugar City

ZWANENBURG Een verkeersinfarct en parkeerchaos. Dat voorspelt de plaatselijke ondernemingsvereniging nu de gemeente Haarlemmerliede het licht op groen heeft gezet voor een outletcenter op het Sugar City-terrein.

"Een uitermate teleurstellende beslissing van een gemeente die de kop in het zand steekt", is de reactie van Joop Verburg en Paul Kok,beiden bestuurslid van de ondernemingsvereniging. " Met 40.000 auto's per dag door Halfweg is de verkeerssituatie er al belabberd. Hoe moet dat als eind 2017 The Style Outlets opengaat en er nog eens 20.000 auto's per etmaal bijkomen? We voorspellen lange files in de wijde omgeving en chaos op de weg. Daar komt nog eens bij dat de ontwikkeling van het Polanenpark ook veel verkeer zal aantrekken. De gemeente heeft onze bezwaren aangaande de verkeerssituatie van tafel geveegd en wil kennelijk koste wat het kost Sugar City faciliteren. Dat de belangen van de ondernemers en de bewoners ernstig geschaad worden, daar trekt de gemeente zich niets van aan. En dan hebben we het er nog niet over dat de weg door Halfweg straks ruim een jaar open ligt vanwege het vervangen van de waterleiding en dat in 2018 de twee boezembruggen bij Sugar City worden vervangen."

Op het terrein komen 1.500 parkeerplaatsen. Veel te weinig en mogelijk deels betaald. Kok en Verburg zien de chaos al voor zich: "De auto's worden gratis in Zwanenburg geparkeerd en via de Bietenbrug wandelen de bezoekers naar het outletcentrum." Maar er is meer. "De leegstand in winkelstraten in de regio is al groot en zal met de 150 winkels in Halfweg alleen maar groter worden."

Brancheorganisatie INretail maakt zich eveneens grote zorgen en overweegt juridische stappen om de komst van het centrum te blokkeren, laat woordvoerder Paul te Grotenhuis weten. "De verkeersinfrastructuur rond Halfweg is er absoluut niet klaar voor. De gemeente bedrijft struisvogelpolitiek door niet met een oplossing hiervoor te komen. Bovendien: met drie outletcenters is Nederland al vol."