Groen licht voor woonwijk in Beukenhorst-West

HOOFDDORP Het verloederde bedrijventerrein Beukenhorst-West in Hoofddorp wordt omgebouwd tot een moderne stadswijk met 3.000 tot 4.000 woningen. De wethouders Marjolein Steffens-van de Water en Adam Elzakalai hebben daartoe dinsdag op een vastgoedbeurs in de RAI in Amsterdam een intentieovereenkomst getekend met één van de ontwikkelaars van de plannen, Hyde Park BV.

De beide wethouders en hun andere collega's uit het college waren dinsdag erg opgetogen over het bijzondere nieuws. Volgens hen gaat het om een 'prachtplan'. Wethouder Elzakalai zei dat er tweeënhalf jaar met Hyde Park is onderhandeld. De ontwikkelaar heeft inmiddels een groot aantal panden in het gebied aangekocht en wil het kantorenpark inruilen voor een groene woonbuurt.

De nieuwe wijk moet direct aansluiten bij het nieuwe centrumgebied waarvoor ook al verregaande plannen zijn. Bewoners en ondernemers hebben samen een grote stem gehad in de ontwikkeling van deze plannen. Hyde Park, dat op dit moment ook een vergelijkbare wijk ontwikkelt in Diemen-Zuid, wil daarbij graag aansluting zoeken. De iniatiatiefnemers zijn volgens wethouder Elzakalai ook erg tevreden over de aanwezigheid van een tenniscomplex in het gebied.

De ontwikkelaars hebben wel haast. Ze willen volgend jaar al beginnen met de sloop van de kantoren. Marjolein Steffens: "Dat zal in fasen gebeuren. Het is niet zo dat er een bulldozer komt binnenrijden die alles plat rijdt. Het gaat op een verantwoorde manier gebeuren.'' Volgens de wethouder is het van groot belang dat Hyde Park een betrouwbare marktpartij is. "We hebben niet zo'n behoefte aan cowboys."

Het is de vraag of de naam Beukenhorst-West behouden zal blijven. Geen toekomstige bewoner van de wijk zal herinnerd willen worden aan een verpauperd bedrijvengebied. De kans is ook groot dat de nieuwe wijk Hyde Park gaat heten. Het is de bedoeling dat de eerste bewoners in 2019 hun sleutel krijgen.

De bedoeling is dat de nieuwe wijk weinig parkeerplaatsen krijgt. Dat is volgens de iniatiatiefnemers geen probleem omdat de wijk dichtbij het NS-station staat. Om deze reden wil het college met de NS om tafel om te kijken of er op het station in Hoofddorp intercity's kunnen stoppen.