Groen schoolplein dankzij Schipholfonds

ZWAANSHOEK - Groot feest vanmorgen op basisschool De Zwanebloem waar het groene schoolplein wordt geopend. Het ambitieuze project is mede mogelijk gemaakt dankzij de hoge donatie van liefst 35.299,- euro van het Schipholfonds.

Namens het Schipholfonds komen voorzitter Tom Egberts en mede-bestuurslid Inge Jonker naar Zwaanshoek. Egberts is populair bij de schooljeugd. Hij schudt vele handen en krijgt de nodige verzoeken om een handtekening te zetten. "Dat doe ik straks", belooft hij met een innemende lach. "Eerst gaan we met z'n allen jullie mooie schoolplein openen." Dat kan gebeuren nadat kinderen, leerkrachten en de vele aanwezige ouders uit volle borst het schoollied hebben gezongen, schooldirecteur Carla Mesman een historisch overzicht heeft gegeven van de totstandkoming van het groene plein en de kinderen middels een sportestafette de benodigde puzzelstukken hebben verzameld. Samen vormen de stukken de cheque met daarop het niet geringe bedrag van 35.299,- euro. Aan Mike uit groep 8 de eer om namens Egberts het laatste stukje neer te leggen. Tom Egberts die de schooljeugd toevertrouwt vroeger ook op een Zwanebloem gezeten te hebben - 'maar wij hadden slechts één zandbak met vier schepjes'- feliciteert de jeugd. "Jullie hebben nu een schitterend plein. Dankzij het Schipholfonds dat graag voor sinterklaas speelt en bewegen heel belangrijk vindt." En daarom ook spelen de kinderen een basketbalwedstrijd met Tom Egberts als verslaggever.

Een schitterend plein. Daar is geen woord van gelogen. Een groen schoolplein om te klimmen en te klauteren en om te sporten. Een plein waarvan het voetbalveld in de winter kan worden omgetoverd in een schaatsbaan. Een plein dat zowel tijdens als na schooltijd toegankelijk is voor het hele dorp. Ouders en Zwaanshoekers samen onderhouden het groene schoolplein.

Initiatiefnemer van het plein is Kirsten Barnhoorn, lid van de Ouderraad van de school. Als hobby begonnen ondersteunt ze inmiddels andere scholen om ook zo'n prachtig plein te realiseren. "Ik speelde vroeger altijd buiten. De jeugd van tegenwoordig hangt maar een beetje binnen en is druk in de weer met een iPad. Om ze ook naar buiten te krijgen is dit plein bedoeld. Klimmen, basketballen, voetballen, klauteren, ze kunnen zich helemaal uitleven."

De Zwanebloem wil de groenste school van de regio worden. Er is al geïnvesteerd in zonnepanelen, de school heeft een grasdak en ook zijn er groentetuintjes en werken de kinderen aan projecten rond recycling en gezond eten.