• Aftrap van de campagne van platform Groen Haarlemmermeer.

    ROBERTJOORE

Groene organisaties werken aan biodiversiteit

HAARLEMMERMEER Wethouder Mariëtte Sedee van Ruimtelijke ordening, Milieu en Agrarische zaken, heeft zondagmiddag 14 april in de Heimanshof de aftrap gegeven van de nieuwe campagne "Meer biodiversiteit, help jij een handje?".

Deze campagne wordt gevoerd door meer dan twintig groene organisaties die bij Platform Groen Haarlemmermeer zijn aangesloten. Heel toepasselijk vindt deze start plaats tijdens de stinsenplanten-dag van De Heimanshof en IVN, beiden aangesloten bij het Platform.

VLINDERS Het gaat slecht met de vlinders in Nederland. Het aantal dagvlinders is in 125 jaar tijd 84 procent teruggelopen, waarbij vijftien soorten zelfs uit Nederland zijn verdwenen. Dit blijkt uit onderzoek door CBS en De Vlinderstichting. Het voortbestaan van de ruim 1.400 soorten oorspronkelijk inheemse planten die in Nederland nu van nature voorkomen staat werkelijk op het spel. Dat staat in een boek, genaamd "Planten van hier", dat recent verschenen is. Om dit te kantelen bundelt Platform Groen Haarlemmermeer, een platform dat wordt ondersteund door NMCX Centrum voor Duurzaamheid, komend jaar alle krachten om de biodiversiteit in Haarlemmermeer te vergroten. Help jij ook een handje?

BLOEMENZAAD Om het bezoekers van deze dag meteen makkelijk te maken de natuur een handje te helpen, geven IVN en Heimanshof een zakje bloemenzaad mee, dat direct in eigen tuin of saaie berm te zaaien is. En de kinderen kunnen een zaadbom maken die ze in eigen tuin of omgeving kunnen laten 'knallen'.

STINSENPLANTEN Verder lieten de vrijwilligers van de IVN werkgroep Haarlemmermeer en de vrijwilligers van de Heimanshof de bewoners van Haarlemmermeer zien wat stinsenplanten zijn.

Stin­sen­planten is een verza­mel­naam voor een bij­zon­dere groep ver­wilderende voor­jaars­bloe­men. Het zijn vooral bol-, knol– en wortel­ge­wassen die vanaf de 16e eeuw zijn aange­plant op buiten­plaat­sen, ron­dom kaste­len en landhuizen.

In De Heimanshof staan al heel veel fraaie voorbeelden van deze planten te bloeien. De stinsenplanten zijn de afgelopen weken door het vroege warme weer explosief uit de grond geschoten.