• Ton Dijkstra

GroenLinks hekelt Schipholbeleid van gemeente

HOOFDDORP De fractie van GroenLinks (GL) in de gemeenteraad is slecht te spreken over het gemeentelijk beleid voor Schiphol. Volgens de partij steunt het college wel de economische groei van de luchthaven, maar heeft het veel minder oog voor de gevolgen voor milieu en gezondheid. "De koers van het huidige college is veel te kortzichtig", zegt fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks.

Nicole Mulder bracht haar kritiek kort geleden al eens naar voren tijdens een debat in de gemeenteraad over Schiphol. Zij stelde dat wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken veel te weinig doet om de negatieve gevolgen van het vliegverkeer terug te dringen. Elzakalai zei zich toen niet in de kritiek van GroenLinks te herkennen.

Volgens Mulder maken inwoners zich in toenemende mate zorgen over de aanwezigheid van ultrafijnstof, grondgeluid en andere gezondheidsrisico's. GroenLinks-raadslid Maaike Ballieux stelde vorige week weer vragen over een aanvullend onderzoek naar de schadelijkheid van ultrafijnstof. GroenLinks wilde van wethouder Elzakalai weten of hij bereid is zelf onderzoek te doen als zo'n onderzoek door de rijksoverheid nog langer uitblijft. De fracties van GroenLinks in Amsterdam en Amstelveen hebben kort geleden vergelijkbare vragen gesteld.

Volgens Nicole Mulder gaan er steeds meer stemmen op om het aantal vluchten op Schiphol na 2020 flink te verhogen. Dat betekent dat het voor allerlei zaken, waaronder woningbouw, in Haarlemmermeer alleen nog maar moeilijker wordt. Mulder: "'Er zit een grens aan het absorptievermogen van de leefomgeving en die grens is eigenlijk wel zo'n beetje bereikt. Als je wilt inzetten op economische groei dan moet je juist nu ook zeer hard inzetten op innovatie, het terugdringen van grondgeluid, op het terugdringen van de uitstoot van ultrafijnstof, het leefbaar maken en houden van de directe omgeving van Schiphol."