• Ton Dijkstra

GroenLinks: wifitracking in centrum schending van privacy

HAARLEMMERMEER De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad maakt zich zorgen over de privacy van bezoekers en inwoners van het centrum van Hoofddorp. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die raadslid Piet Schouten namens de partij heeft gesteld aan het college.

Volgens Schouten heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), een bestuursorgaan dat toezicht houdt op het verwerken van persoonsgegevens, een maand geleden uitspraak gedaan over wifitracking en andere middelen om personen te volgen, waarbij het signaal van mobiele telefoons wordt gebruikt om groepen mensen te volgen en te registreren. Volgens de AP valt deze volgmethode onder het verwerken van persoonsgegevens. En dat betekent weer dat deze gegevens onder de privacyregels vallen. 'Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maakt', zo meldt het AP volgens Schouten.

PASSANTENTELLING Omdat er ook in het centrum van Hoofddorp volgens GroenLinks uitgebreide wifitracking plaatsvindt, door de uitvoerders ook wel 'passantentelling' genoemd, wil de partij graag van het college weten of het op de hoogte is van de uitspraak van de AP, en wat het college gaat doen om de privacy van inwoners en bezoekers te waarborgen volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.