• Joop Touw
  • CRASH

GroenLinks wil museum CRASH in Fort bij Aalsmeer houden

AALSMEERDERBRUG GroenLinks Haarlemmermeer blijft van mening dat het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 prima in het Fort bij Aalsmeer kan blijven. Daar hebben de antwoorden van het college op door GroenLinks zelf en een aantal andere partijen gestelde vragen geen verandering in gebracht.

Er ontstond enkele maanden geleden de nodige ophef in Haarlemmermeer over de plannen die de gemeente heeft met het Fort bij Aalsmeer. Niet zozeer het feit er wat moet gaan gebeuren met het fort, maar vooral omdat voor het daar gevestigde CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40- ‘45 geen ruimte is in de nieuwe plannen.

MILITAIR Museum CRASH is al bijna 10 jaar te vinden in het fort. In het museum wordt aandacht besteedt aan de luchtoorlog boven en het verzet in Haarlemmermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een militair fort als dat bij Aalsmeer lijkt daarvoor een uiterst geschikte locatie, zo is de mening van velen.

De gemeente wil het fort echter commercieel gaan exploiteren en ziet hierbij geen ruimte voor het museum. Afgelopen zomer werd duidelijk dat, ondanks maandenlange onderhandelingen tussen museum en gemeente, het museum uit het fort moet vertrekken. Waarheen is nog niet duidelijk, maar er zijn al enkele locaties genoemd.

ONDERDUIKBOERDERIJ Onder meer het Lucas Bols-gebouw in Nieuw-Vennep (waar ook het Nederlands Transport Museum is gevestigd) en de ‘onderduikboerderij’ van de familie Boogaard aan de Rijnlanderweg (waar tijdens de oorlog vele Joden zaten ondergedoken) zijn veelgenoemde opties.

Maar volgens GroenLinks is dat allemaal niet nodig. Ook de politiek hield zich bezig met de kwestie, en de fracties van HAP, D66 en GroenLinks stelden schriftelijke vragen aan het college. Volgens GroenLinks waren de antwoorden van het college ‘op z’n zachtst gezegd onvoldoende’.

PERFECTE LOCATIE "Het fort past als een jas om het museum", zo vindt raadslid Piet Schouten. "Het is een perfecte locatie om het museum te huisvesten. Daarnaast zijn er nog voldoende leegstaande ruimtes om er andere huurders bij te zoeken zoals bijvoorbeeld horeca. Er is ook een bed and breakfast mogelijk. Wie zou er niet in een echt fort willen overnachten?"

De partij refereert in haar reactie op de antwoorden van het college ook aan een onderzoek dat Stichting Boei in opdracht van de gemeente deed. Volgens deze stichting heeft het zoveel financieel als inhoudelijk de voorkeur om het museum in het fort te blijven huisvesten.

FLINTERDUN "De argumenten om het museum te laten verhuizen zijn wat GroenLinks betreft flinterdun", gaat Schouten verder. "Het lijkt alsof economische motieven hier een grote rol spelen. In een van de antwoorden zegt het college dat ‘een pand zonder zittende huurder altijd aantrekkelijker is dan wanneer er nog een huurder in het pand zit’. Tja, dan weet ik genoeg."

GroenLinks heeft inmiddels aanvullende vragen gesteld waarin de partij aangeeft niet tevreden te zijn met de antwoorden van het college en duidelijk maakt dat - in tegenstelling tot wat de gemeente zegt - het museum juist goed in het fort én het beleid van de gemeente past. 'CRASH draagt zeker bij aan de profilering, de zichtbaarheid en leefbaarheid', zo vindt de partij.