• Ton Dijkstra

Groot onderzoek onder cliënten en aanbieders sociaal domein

HOOFDDORP De gemeente start begin volgend jaar met een groot ervaringsonderzoek onder duizenden cliënten van het zogeheten sociaal domein. Dat heeft wethouder John Nederstigt van jeugdzorg dinsdag bekendgemaakt tijdens het wekelijkse persgesprek.

Sinds begin dit jaar is de gemeente niet alleen verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) maar ook voor de jeugdhulp en uitvoering van de Participatiewet. De gemeente heeft voor het uitvoeren van al die taken contracten afgesloten met bijna 200 zorgaanbieders, waaronder zo'n 60 instellingen.

De gemeente wil niet alleen weten hoe die aanbieder alle veranderingen hebben ervaren, maar is ook benieuwd naar de mening van de duizenden cliënten. Het onderzoek zal in fasen verlopen. Mensen krijgen in sommige gevallen vragenlijsten thuis en in andere gevallen gebeurt het digitaal. De eerste resultaten worden in mei volgend jaar verwacht.

De gemeente heeft tot nu toe weinig klachten en bezwaren gekregen over alle wijzigingen, zo zeiden wethouder Nederstigt en zijn collega Tom Horn van Zorg. Toch wordt een breed onderzoek naar de ervaringen van belang geacht. De gemeente wil waar mogelijk de dienstverlening in het sociaal domein verbeteren, zo benadrukte Horn.