• Ton Dijkstra

'Haarlemmermeer beste kandidaat voor fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude'

HOOFDDORP Haarlemmermeer is de beste kandidaat om te fuseren met de buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Die heldere boodschap kwam dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek van burgemeester Theo Weterings en de wethouders Ap Reinders, Marjolein Steffens-van de Water en Tom Horn.

Haarlemmermeer is één van de vijf kandidaten om de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude aan te gaan. De andere vier zijn Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal en Velsen. De laatste lijkt de meest serieuze concurrent voor Haarlemmermeer.

Burgemeester Weterings bezocht vorige week samen met de wethouders Ap Reinders en John Nederstigt het gemeentehuis van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Ze hadden een 'Position paper' bij zich waarin alle voordelen van een fusie met Haarlemmermeer glashelder staan vermeld. De bestuurders hadden ook koffiekopjes meegenomen met een afbeelding van de vijf kernen in de buurgemeente. Haarlemmermeer heeft zelf ook dergelijke kopjes met alle 26 kernen erop.

De brochure over de mogelijke samenvoeging van de twee gemeenten heeft de titel 'Natuurlijk Verbonden' meegekregen. Volgens burgemeester Weterings hebben de gemeenten historisch veel gemeen, zoals het thema water. Ook zou de groene buffergemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude heel goed aansluiten bij Haarlemmermeer.

Officieel is er sprake van een fusie. Maar je zou ook over een overname kunnen spreken. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude besloot zichzelf vorig jaar op te heffen. Een gebrek aan bestuurlijke daadkracht was de voornaamste reden. Daarna begon een zoektocht naar een geschikte fusiepartner.

De buren van Haarlemmermeer nemen in juni een definitieve beslissing met wie ze uiteindelijk in zee gaan. Om een nieuwe gemeente te vormen moet wel eerst de wet worden gewijzigd. Dat kan begin 2019 een feit zijn.

Als Haarlemmerliede en Spaarnwoude voor Haarlemmermeer kiest ontstaat er een nieuwe gemeente met zo'n 150.000 inwoners en 30 kernen. Het gevolg is wel dat inwoners van de nieuwe gemeente eind 2018 naar de stembus moeten om een nieuwe gemeenteraad te kiezen.