Haarlemmermeer wil 'best praten' met Haarlemmerliede en Spaarnwoude

HOOFDDORP Zelf zullen ze zeker niet het initiatief nemen voor een gesprek, maar burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer willen 'best praten' met buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude die mogelijk wordt opgeheven. "De deur staat bij ons altijd open", zei wethouder Tom Horn dinsdag desgevraagd tijdens de wekelijkse bijeenkomst met vertegenwoordigers van de pers.

Het college van Haarlemmerliede en Spaarnwoude stelde zich dinsdag op het standpunt dat er geen toekomst meer is als zelfstandige gemeente. Een onderzoeksbureau kwam eerder dit jaar al tot dezelfde conclusie. Volgens B en W komen er dermate veel nieuwe taken op de gemeente af, dat dit voor een kleine ambtelijke organisatie als Haarlemmerliede en Spaarnwoude niet meer is op te brengen.

Een logisch vervolg op dat standpunt is dat de gemeente op zoek moet naar een buurgemeente of meerdere gemeenten die de gehele of delen van de gemeente kunnen overnemen. Haarlemmermeer zou één van de gegadigden kunnen zijn. Het wachten is echter op een definitieve beslissing tot opheffing, die door de gemeenteraad moet worden genomen. Het besluit wordt in juni verwacht.

Locoburgemeester en wethouder John Nederstigt zegt in een reactie op de beslissing van B en W van Haarlemmerliede dan ook dat de bal nu primair bij de gemeenteraad van de buurgemeente ligt. Pas als die een besluit heeft genomen, valt er te praten met Haarlemmermeer. Nederstigt wijst erop dat er op dit moment al intensief wordt samengewerkt met Haarlemmerliede en Spaarnwoude, onder meer op het gebied van onderwijs en onderwijshuisvesting.

Zijn collega Derk Reneman van Verkeer en Vervoer voegde eraan toe dat er veel contacten zijn geweest met de buren over Sugar City en de gevolgen daarvan voor de kern Zwanenburg.