Haarlemmermeerse Verzetshelden nu te zien in Fort bij Aalsmeer

AALSMEERDERDRUG In het CRASH Luchtoorlog- en Verzetmuseum '40-'45 is nu de bijzondere tentoonstelling 'Haarlemmermeerse Verzetshelden' te zien die in mei drie weken in de passage van het Cultuurgebouw in Hoofddorp werd geëxposeerd. Het museum, dat is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460, Aalsmeerderbrug is geopend van 11 tot 16 uur. Toegang bedraagt 3,50, voor kinderen van 6-12 jaar 1,50. Kinderen tot 6 jaar, veteranen en CRASH donateurs hebben gratis toegang.

De tentoonstelling Haarlemmermeerse verzetshelden werd op 5 mei in het Cultuurgebouw geopend door burgemeester Weterings in het kader van de bevrijdingsactiviteiten in de gemeente Haarlemmermeer. De expositie werd samengesteld door het CRASH Museum '40-'45 en het Historisch Museum Haarlemmermeer als reizende tentoonstelling. De indrukwekkende banieren en panelen maken nu in het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 deel uit van de tijdelijke tentoonstelling 'Wie wat bewaart die heeft wat te vertellen'. Deze uitgebreide expositie, die werd ingericht in het kader van de herdenking van het uitbreken van de oorlog 75 jaar geleden en 70 jaar bevrijding, is te zien in delen van het Fort bij Aalsmeer die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek en duurt nog tot 28 november 2015.

Haarlemmermeerse Verzetshelden bleek na de opening op 5 mei een spraakmakende en ontroerende tentoonstelling waarmee mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op allerlei gebied actief waren in het verzet, weer een gezicht kregen en in de herinnering zijn teruggebracht. Deze verzetsmensen boden hulp aan onderduikers zoals de families Bogaard, Breijer, Verkuijl, Van Stam en Dekker, ze bewaakten de dijken van de Haarlemmermeerpolder, waren lid van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) dan wel van de Knokploegen (KP). Velen van hen overleefden hun verzetsdaden niet. Lang niet alle Haarlemmermeerse verzetshelden worden in deze tentoonstelling geportretteerd, maar zij worden er wel allen mee geëerd.

Zie tevens www.crash40-45.nl.

Op de foto de familie Dekker bij de tentoonstelling in het Cultuurgebouw. Op de achtergrond de lopers van de Atletiekvereniging Haarlemmermeer die net met het Bevrijdingsvuur uit Wageningen zijn aangekomen.