• Ton Dijkstra

HAP benieuwd naar omvang jongeren met schulden

HOOFDDORP De fractie van de HAP wil weten hoeveel jongeren tussen 16 en 21 jaar er problematische schulden hebben. Donderdag is er in de gemeenteraad een debat over dit probleem.

"Wij willen weten hoe de situatie in Haarlemmermeer is", aldus HAP-raadslid Chris Groothand. "Als we kansen zien om dit probleem aan te pakken moeten we daar niet mee wachten. Samenwerking tussen verschillende organisaties, zoals woningbouwcorporaties, huisartsen, energiebedrijven en zorgverzekeraars is wat HAP betreft nodig om zicht te krijgen op de situatie. Want deze problematiek zorgt voor een sneeuwbaleffect en heeft ook invloed op andere zorgvragen die schulden met zich mee brengen."

 

Groothand: "Uit recent landelijk onderzoek blijkt dat de schuldenproblematiek steeds groter wordt, dat er onfrisse praktijken plaatsvinden vanwege  vorderingen die worden doorverkocht waarmee grof geld wordt verdiend aan de schulden van mensen, met als gevolg toename van de schulden en sociale problemen. En veel mensen die eenmaal in de schulden zitten komen daar moeilijk weer uit, zeker op bijstandsniveau."

HAP wil extra aandacht voor een effectieve aanpak van de schuldenproblematiek bij jongeren. De gemeente Utrecht gaat problematische schulden van jongeren aanpakken door hulp te bieden om hun financiën structureel op orde te krijgen.

De gemeenteraad houdt donderdag een sessie over armoede- en minimabeleid en de bestrijding van kinderarmoede.