HAP wil programmeren als verplicht vak naast taal en rekenen

HOOFDDORP Lokale politieke partij HAP vindt dat programmeren net als lezen en schrijven al op de basisschool moet worden onderwezen. Raadslid Tim van Essen stelt dat de basisvaardigheden van programmeren op de computer een vaardigheid is die vele mogelijkheden biedt.

"Programmeren is het vertalen van bewerkingen naar computertaal, zodat een computer de bewerking kan uitvoeren", zo legt hij uit. "Met de steeds prominentere plaats van ICT in onze samenleving is naast lezen en schrijven het omgaan met een computer van essentieel belang. We moeten daarbij niet alleen kijken naar risico's, maar ook naar andere mogelijkheden, zoals programmeren", zo stelt Van Essen.

"Natuurlijk moeten kinderen ook gewoon buiten blijven spelen, maar aangezien bijna elk kind tegenwoordig al met een computer om kan gaan is het vanzelfsprekend ze te leren wat er nog meer mogelijk is met een computer. Niet alleen leren ze logisch en abstract redeneren en oorzaak en gevolg beter te begrijpen, ze leren ook over het veilig gebruiken van technologie en het internet. Omdat onze maatschappij onder andere op deze principes zijn gebaseerd, is dit een verrijking voor de algemene ontwikkeling", zegt het raadslid.

Van Essen wil zeker niet alleen maar programmeurs opleiden. "Het gaat er helemaal niet om dat kinderen hun eigen programma's kunnen ontwikkelen of later programmeur worden, maar wel dat ze meer van de wereld om zich heen begrijpen. Ik heb ook geschiedenis gehad op school en ben geen historicus geworden, maar heb er wel wat aan gehad," stelt de HAP'er die zelf werkzaam is in de informatiebeveiliging.

Tim van Essen heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het programmeren als standaard vak. "Ik denk dat het goed is dat dit punt de komende jaren prominent op de agenda komt te staan. Een groot percentage van de kinderen dat nu op de basisschool zit, krijgt later een baan die nu nog niet bestaat. Door ook te focussen op dit soort onderwijs zorgen we ervoor dat we een vruchtbare bodem creëren voor jongeren en samen met bedrijven voorbereid zijn op de digitale toekomst."