Heer Bommel in glasmozaiek

NIEUW-VENNEP Alle leerlingen van basisschool Bommelstein hebben afgelopen twee weken met veel enthousiasme gewerkt aan een blijvend kunstproject onder begeleiding van beeldend kunstenaar Serge van Empelen. Een week eerder was de kunstenaar ook al te gast bij basisschool De Polderrakkers, waar met alle groepen het logo van de Vreedzame School in mozaiek werd gemaakt.

Basisschool Bommelstein viert dit jaar haar 15-jarig jubileum. Voor een blijvende herinnering aan deze mijlpaal is contact gezocht met de Kunstkameleon, die vele jaren ervaring heeft in het uitvoeren van kunsttoepassingen in de openbare ruimte.

DE HEER BOMMEL Van Empelen: "Ongeveer een half jaar geleden konden kunst - en cultuuraanbieders voor komend schooljaar hun werk presenteren bij Pier K in Nieuw-Vennep. En zo ben ik in gesprek geraakt. De school wilde graag een groot logo van de heer Bommel voor op de gevel. Een logo, dat door alle leerlingen zou worden gemaakt. Ik heb vervolgens een tekening van de heer Bommel overgezet naar een bruikbaar mozaiekwerkstuk van 2 bij 1,50 meter."

VOLGEN LIJNTJES De Kunstkameleon heeft inmiddels veel kunst en cultuur projecten gerealiseerd voor op scholen, gemeenten en bedrijven. Van Empelen wil zowel jong als oud inspireren. Op woensdagochtend staat groep 4b ingepland om aan de slag te gaan. De eerste groep met 7 leerlingen betreedt het lokaal. De leerlingen kunnen bijna niet wachten en hebben juist in het eigen klaslokaal naar een filmpje gekeken hoe je mozaiek behoort te knippen, te lijmen en hoe belangrijk het is om de ingetekende lijntjes in het kunstobject te volgen.

Alle leerlingen krijgen een eigen taak van Van Empelen. Ties Hobo mag een gedeelte van de zijkant van het kunstobject lijmen. Zijn klasgenoot Noël heeft als taak om de mozaieksteentjes van de matjes af te halen. Terwijl een andere leerling van de knipploeg met een speciale kniptang het glasmozaiek mag breken. Ties: "Dit is voor mij de eerste keer. Het is nog best moeilijk, het is heel precies werk." Van Empelen loopt rond, motiveert en doet voor wat er verwacht wordt. ":Ze zijn soms zo enthousiast dat er teveel lijm wordt gebruikt. Dit wordt er dan later weer door een andere groep afgehaald," aldus Van Empelen. "En als je ergens mee bezig bent, maak het dan ook af!"

ROULATIE Om alle groepen te betrekken bij het mozaiekobject, rouleren de groepen de hele dag door om de 40 minuten volgens een strak schema. Van Empelen: "Het is belangrijk dat het een levendig geheel wordt. Daarom variëren de glasmozaiekstukjes in grootte."

Het kunstobject zal 13 oktober bevestigd worden aan de gevel van het schoolgebouw.