• Eigen foto

Heftige discussie over opvang dakloze gezinnen

HOOFDDORP In de gemeenteraad is donderdag een heftige discussie gevoerd over de opvang van dakloze gezinnen met een urgentieverklaring. Aanleiding was een motie van HAP-raadslid Sophie van de Meeberg om wat voor die groep mensen te regelen.

Volgens Van de Meeberg benaderen daklozen met een urgentieverklaring steeds vaker raadsleden. Ook advocaten zouden vaker aan de bel trekken over het probleem.

Wethouder Tom Horn van Welzijn heeft echter meermalen herhaald dat er in Haarlemmermeer geen kind op straat hoeft te slapen. Als dat wel dreigt te gebeuren, grijpt de gemeente in. Ze zorgt desnoods voor een hotelkamer of vakantiehuisje om een gezin met kinderen onder dak te brengen.

Horn raakte geïrriteerd door de mededeling dat er wel dakloze gezinnen met een urgentieverklaring in een auto of garagebox leven. "Het is schandalig dat er kennelijk raadsleden zijn die weten dat dit gebeurt en dit mij niet melden, zodat ik er wat aan kan doen."

CDA-raadslid Herman Koning, die de motie van de HAP mede indiende, blijkt uit veldwerk dat deze groep wel degelijk bestaat. Een en ander zou uit onderzoek moeten blijken.

Forza!-raadslid Michel van Dijk zei dat wethouder Horn in het verleden wel vaker heeft gezegd dat er geen dakloze gezinnen zijn, maar die bleken er wel te zijn. De wethouder reageerde als door een wesp gestoken. "Ik ontken beslist geen probleem. Als u vindt dat ik dat wel doe, bent u morgen een wethouder kwijt." Een diepe stilte was het gevolg.

Michel van Dijk bracht nog in dat de gemeenteraad het tekort aan huisvesting voor spoedzoekers aan zichzelf te danken heeft door sociale huurwoningen cadeau te geven aan vluchtelingen met een verblijfsstatus. Over die opmerking maakte CDA'er Koning zich weer boos. Hij verweet Van Dijk 'verwerpelijk populisme'. Koning benadrukte dat Den Haag gemeenten nu eenmaal dwingt om statushouders te huisvesten. Gebeurt dat niet, dan volgen er forse boetes.

De motie van HAP en CDA werd uiteindelijk niet in stemming gebracht, nadat wethouder Horn had toegezegd dat met MeerWaarde gaat praten over dakloze gezinnen met een urgentieverklaring.