Herdenking en symposium tien jaar cellenbrand Schiphol

SCHIPHOL Locoburgemeester Tom Horn is vanavond, maandag 26 oktober, aanwezig bij de herdenking van de elf slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol. Het is vandaag precies tien jaar geleden dat deze ramp zich voltrok. De herdenking is bij het monument aan Ten Pol in Oude Meer, vlakbij de plek waar het detentiecentrum toen stond.

Deze locatie is te bereiken via de Breguetlaan 67 en de voetgangersbrug naar Ten Pol. De herdenking begint om 19 uur en duurt ruim een half uur. Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, houdt een korte toespraak. De namen van de elf slachtoffers worden genoemd waarbij lichtjes worden aangestoken bij de elf bijbehorende paaltjes. Haarlemmermeerse kerken is verzocht bloemen rond het monument te plaatsen.

Symposium

Om 20 uur begint in de Pelgrimskerk aan de Havikstraat in Badhoevedorp een symposium met als thema 'Vluchteling zijn nú - 10 jaar na de Schipholbrand'. Tom Horn is daar één der sprekers, in zijn hoedanigheid als wethouder. Hij gaat in op de actuele visie en actie van de gemeente Haarlemmermeer.

Andere sprekers zijn Annemarie Busser, stafmedewerkster van Amnesty International Nederland, die ingaat op alternatieve mogelijkheden voor uitgeprocedeerde asielzoekers en vluchtelingenadvocaat Pim Fischer die aandacht besteedt aan de mogelijkheden voor de overheid om met uitgeprocedeerde asielzoekers om te gaan en de dilemma's die daarbij spelen.

Na een pauze zullen de inleiders en enkele mensen die als vrijwilliger bij vluchtelingenwerk betrokken zijn, in een forum met elkaar en de zaal discussiëren. Rond 22 uur is het eind van de thema-avond gepland.

De herdenking en het symposium zijn georganiseerd door Werkgroep Vluchtelingen Haarlemmermeer.

Meer informatie is te krijgen bij Leo Mesman (06 - 51620939) en Rien Wattel, vluchtelingeninhaarlemmermeer@gmail.com. Actuele informatie en updates zijn te vinden op de Facebookpagina facebook.com/vluchtelingeninhaarlemmermeer of op

www.schipholwakes.nl.