'Herhaling Waterwolf-drama nooit uit te sluiten'

HOOFDDORP Het is nooit uitgesloten dat een fraudezaak bij onderhoudsbedrijf De Waterwolf en de cluster Beheer en Onderhoud van de gemeente zich herhaalt. Dat zei wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Beheer en Onderhoud dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek desgevraagd naar aanleiding van een vraag van HCnieuws over het megaproces dat op dit moment plaatsvindt bij de rechtbank in Haarlem.

Tijdens het proces is gebleken dat de toenmalige clustermanager van Beheer en Onderhoud jarenlang zijn gang kon gaan met het omzeilen van aanbestedingsregels en het ontvangen van steekpenningen. Hij ontving op de bankrekening van zijn eigen bedrijven grote geldbedragen van een consultant en aannemer, die dikke opdrachten kregen van de gemeente. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de betrokken ambtenaar, Rob D., meer dan 3,5 ton opgestreken.

Rob D. werkte nauw samen met toenmalig directeur Klaas W. van de Waterwolf. Beiden zijn in 2010 ontslagen. Een medewerker van De Waterwolf zei vorige week in de wandelgangen van de strafzaak dat de boosdoeners van toen weliswaar zijn verdwenen, maar dat de fraude vandaag de dag nog gewoon doorgaat. Volgens wethouder Steffens zijn er geen signalen van misstanden. Mensen die wel misstanden tegenkomen kunnen dat het beste melden bij het meldpunt integriteit, stelt zij.

Wethouder Steffens zei dinsdag dat nadat de fraude in 2010 aan het licht is gekomen direct maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen. Zo worden uitgaven en opdrachten bij de cluster Beheer en Onderhoud volgens haar extra gecontroleerd. Juist bij deze afdeling gaan miljoenen euro's om.