Het modderfeest dat Mud Masters heet

VIJFHUIZEN Mud Masters. Je moet ervan geproefd hebben. Al is het maar één keer in je leven. Dat is zo ongeveer het idee van de vele duizenden enthousiastelingen die dit weekeinde door de Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos ploeteren en afzien.

Maar ook elkaar helpen. Want ook dat is Mud Masters. Niet de snelste tijd is het belangrijkst, wel er alles voor doen om samen met degenen waarmee je gestart bent, over de eindstreep te komen. Om vervolgens samen dat dikverdiende biertje te drinken.

Doorzettingsvermogen, kameraadschap en humor. Veel humor. Deze ingrediënten voor een geslaagde Mud Masters zijn ook deze zaterdag 7 maart volop aanwezig. Het water is nog verschrikkelijk koud, maar als zo rond het middaguur het zonnetje tevoorschijn komt is het best aangenaam. Zowel voor de deelnemers als voor het publiek dat op veilige afstand staat te genieten van de opspattende prut en de oerkreten die zo ongeveer in alle dialecten van Nederland opklinken. Zeker bij de spectaculaire hindernissen waar een nat pak onvermijdelijk is. Van plat Utrègs en Amsterdams tot sappig Limburgs en van zangerig Zaans tot knauwerig Gronings, het is er allemaal.

Els en Ella, twee collega's die onderweg zijn van hun werk in het Kennemer Gasthuis naar hun huis in Hoofddorp, zijn van de fiets gestapt en kijken vol bewondering naar de capriolen die de deelnemers moeten uithalen om over een hoge, gladde muur te komen. "Enig om naar te kijken, maar meedoen, we moeten er niet aan denken."

Meer nieuws komende donderdag in de papieren versie van HCnieuws.