• Schiphol

Het vliegverkeer volgen via app

SCHIPHOL Minister van Nieuwenhuizen-Wijbenga (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag de OmgevingsInfoSchiphol app gelanceerd. Hierop kunnen omwonenden van Schiphol actuele informatie over het vliegverkeer rond Schiphol raadplegen. Het geeft vooral inzicht in het baangebruik en het waarom ervan.

De app kan worden geraadpleegd op mobiele telefoon, tablet en pc. De app vervangt het vroegere Vliegverkeer InZicht, dat een soort radarbeeld toont van vliegtuigen die op weg zijn naar Schiphol en daarvandaan vertrekken. Daarbij is precies te zien welke banen zij gebruiken. De gebruiker krijgt inzicht in de gebruikte luchtverkeersweg, vlieghoogte en vliegsnelheid, gegevens over vliegtuigtypen en de bestemming of herkomst. Dit onderdeel was al te raadplegen al op de pc, maar dat kan dankzij de app nu ook op tablet en telefoon.

Nieuw is dat de gebruiker informatie kan opvragen over het vliegverkeer op een specifieke locatie. Zo kunnen omwonenden bijvoorbeeld hun eigen adres instellen. Te zien is dan hoeveel vliegtuigen daar overvliegen en wat de gemiddelde vlieghoogte is.

De app vervangt ook het vroegere Verslag van de Dag dat een dagelijkse samenvatting gaf van onder meer het baangebruik op Schiphol.

De app is ontwikkeld door de Omgevingsraad Schiphol (www.omgevingsraadschiphol.nl) samen met bewoners, bestuurders, luchtvaartsector en Rijk. Zij kan in de toekomst worden uitgebreid met bijvoorbeeld resultaten van geluidmetingen en verwachtingen over het vliegverkeer voor de komende dagen, een soort "geluidsweerbericht".