De jubileumuitgave van 100 jaar HCnieuws.nl.
De jubileumuitgave van 100 jaar HCnieuws.nl. Ton Dijkstra / BDU

HCnieuws al 100 jaar bovenop het nieuws

27 maart 2024 om 10:01 Historie HCnieuws 100 jaar

HOOFDDORP Op de keukentafel ligt het nog enig overgebleven exemplaar van het eerste nummer van de Hoofddorpse Courant. Henk Koning is er trots en zuinig op. Hij is het kleinkind van Herman Koning, die in 1924 na goed overleg met zijn vrouw, veel rekenen en na links en rechts wat informeren, de knoop doorhakte en start met een huis-aan-huiskrant in Haarlemmermeer. Zo verschijnt op zaterdag 29 maart het eerste nummer van de Hoofddorpse Courant. 

Henk Koning werd in 1975 zelf directeur van Drukkerij Koning, de uitgever van de Hoofddorpse Courant. “Mijn vader en zijn broer Niek, de toenmalige directeuren, overleden vrij snel achter elkaar”, weet Henk nog goed. “En daar stond ik, net getrouwd. Ik ben achter het bureau van ome Niek gaan zitten en ben begonnen met wat laatjes open te trekken.” 

(Tekst gaat onder de foto verder.)


De grondlegger van HCnieuws: Herman Koning;. - Archief

POLDERNIEUWS

Het is 1913 als Herman Koning naar Hoofddorp komt. Hij is een van de conducteurs op de voormalige spoorlijn Hoofddorp-Haarlem. In die tijd helpt hij ook het hoofd van de rooms-katholieke school in Hoofddorp, P. Heilker. Deze was op zijn beurt correspondent van de Katholieke Meerbode. Koning zorgde ervoor dat Heilker kopij met poldernieuws ontving voor de Haarlemse uitgever De Spaarnestad. Als zijn diensttijd op de trein erop zat, ging hij ook zelf op pad om advertenties voor de krant te werven. De Hoofddorper kwam zo zijdelings in contact met de drukkerswereld. 

Als Herman Koning ter ore komt dat De Spaarnestad wil stoppen met zijn krant ziet hij mogelijkheden. Zo verschijnt op zaterdag 27 maart 1924 het eerste nummer van de Hoofddorpse Courant. Een nieuws- en advertentieblad voor Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Vijfhuizen, Lijnden, Rijk en omstreken.

In het eerste nummer van de Hoofddorpse Courant stond de volgende ‘Ten Geleide’: ‘We wenschen geen bepaalde richting in dit blad voor te staan, maar alle plaatselijke aangelegenheden zoo objectief mogelijk weer te geven, zonder onderscheid des persoons, partijen of anderszins. Onder geen omstandigheden, welke dan ook, wenschen wij van deze stelregel af te wijken. Onze Courant moet door iedereen gelezen kunnen worden, zonder dat men in zijn Godsdienstige of Politieke gevoelens gekwetst of beïnvloed zou kunnen worden’.

Honderd jaar later staat HCnieuws, zoals de Hoofddorpse Courant vanaf 2012 is gaan heten, er nog steeds zo in, weet Ton Dijkstra. De journalist die in 1988 als jong broekie van Henk Koning de kans kreeg zich het grafische vak eigen te maken. “Hoe bijzonder is het om nu 35 jaar later met mijn toenmalige werkgever aan de keukentafel te zitten en terug te kijken op 100 jaar Hoofddorpse Courant”, vertelt Dijkstra.

“De krant had in 1924 een oplage van 2.500 exemplaren en werd in de eerste jaren gratis verspreid, later zou een abonnement één gulden per jaar gaan kosten”, vertelt Henk Koning. “Nu verspreiden we de krant in een oplage van 68.000 exemplaren huis-aan-huis in de gemeente Haarlemmermeer”, vult Dijkstra aan. “Niet alleen dat is een grote verandering ten opzichte van honderd jaar geleden, het lokale nieuws is naast de wekelijkse papieren-editie ook op ons online platform te volgen. Op HCnieuws.nl publiceren we dagelijks nieuws uit de gehele Haarlemmermeer.” 

DRUKKERIJ

In 1924 werd in een schuur aan de Fortweg de krant in een eigen drukkerij gedrukt. De machines waren tweedehands overgenomen van een drukkerij in Rotterdam en maakten het mogelijk om niet alleen de krant te laten verschijnen, maar ook drukwerk voor anderen te verzorgen. Drukkerij Koning was geboren. Al snel werd de schuur aan de Fortweg te klein en in 1930 werd een nieuwe drukkerij aan de Raadhuislaan 19 betrokken.

(Tekst gaat onder de foto verder.)


Het pand aan de Fortweg waar de eerste Hoofddorpse Courant werd uitgegeven en gedrukt. - Archief

“Opa Herman moest vanwege de hoeveelheid werk in de drukkerij zijn baan bij de Spoorwegen opzeggen. Hij was ook lid van de gemeenteraad voor KVP (Katholieke Volks Partij) en later werd hij ook benoemd tot wethouder Sociale Zaken.” Koning gaf zich met hart en ziel voor het wethouderschap, de drukkerij en de krant. Het was dan ook een enorme verlichting als zijn beide zoons Niek en Henk hem bij het werk voor de krant komen ondersteunen. “Net als mijn opa, werkten zij keihard voor de zaak, soms tot diep in de nacht. Er werd niet op een uurtje gekeken.” 

De Hoofddorpse Courant wist al snel een plek in het dagelijks leven van de Haarlemmermeerders te veroveren. Het was een tijd zonder radio en vaak ook zonder dagblad, veel geld was er niet voor de meeste inwoners in de polder. Herman Koning stichtte al in de jaren twintig een fonds dat met behulp van kleine stortingen, geld bijeengebracht had om de kinderen van lezers en adverteerders eens per jaar een gezellige dag te bezorgen. 

TWEEDE WERELDOORLOG

Nadat de oorlog was uitgebroken konden mensen nog wel, zij het behoedzaam en voorzichtig, voor hun Nederlandse mening uitkomen. Journalisten moesten in die tijd steeds meer moeite doen om de Duitse voorschriften te omzeilen. Zo ook die van de Hoofddorpse Courant. Al snel moest de goede verstaander tussen de regels doorlezen om te begrijpen wat er werkelijk bedoeld werd. “Toen mijn opa een foto van Adolf Hitler, die volgens Duits voorschrift op de voorpagina moest worden afgedrukt, ‘per ongeluk’ ergens onopvallend op een van de binnenpagina’s van de krant weg had gestopt, volgde er een onmiddellijk verbod op de krant.”  

Het werd 1945 en als op 5 mei Nederland bevrijd wordt, is het in de drukkerij een chaos. Veel van de machines waren door de bezetter weggehaald en omgesmolten voor de oorlogsindustrie. “Toch verscheen op dinsdag 15 mei weer een eerste nummer van de Hoofddorpse Courant, op klein formaat en gedrukt op papier dat letterlijk houthoudend was.”

(Tekst gaat onder de foto verder.)


Henk Koning kijkt met trots terug op 100 jaar Hoofddorpse Courant. - Ton Dijkstra / BDU

De krant was er weer, maar wel met een heel nieuwe taak: het leven in de polder moest, net als in de rest van Nederland, weer worden opgebouwd en publiciteit was daarbij van het grootste belang. “De Hoofddorpse Courant heeft daarin een grote rol gespeeld”, kijkt Henk Koning trots terug op het werk van zijn opa, oom en vader. “Vooroorlogse verenigingen en organisaties pakten hun werk weer op en er kondigden zich nieuwe aan. Door hier als krant aandacht aan te schenken kregen zij weer bekendheid.” 

Temidden van de zorgen om nieuwe apparatuur en machines, werd het bedrijf getroffen door een zware slag: op 4 november 1946 overleed oprichter Herman Koning. Zonen Niek en Henk volgen hun altijd goed gehumeurde en tactisch optredende vader op. Geruggesteund door een enthousiaste groep medewerkers, goed voor tientallen dienstjaren, werd in 1957 een nieuw bedrijfspand betrokken.

OVERNEMEN

Als de broers Niek en Henk binnen enkele maanden achter elkaar komen te overlijden, zijn het hun zonen Niek en Henk die het roer in 1975 overnemen. “Mijn neef Niek was al werkzaam in de drukkerij en ik werkte in die tijd bij een andere drukkerij om ervaring op te doen. En dan opeens zit je achter het bureau van ome Niek”, herinnert Henk zich nog goed. 

In de jaren die volgden onderging de grafische wereld en dus ook Drukkerij Koning een metamorfose. “Toen ik in 1988 de drukkerij binnenstapte, was de boekdruk nog heel gewoon”, vertelt Ton Dijkstra. “Midden in de jaren negentig schaften Henk en Niek een eerste Apple computer aan. Binnen afzienbare tijd werd de krant niet meer geplakt, maar digitaal opgemaakt. Een nieuw tijdperk met ongekende creatieve mogelijkheden breekt aan.”

VOET VOLGEN

Met een klein team gaat de Hoofddorpse Courant de strijd aan om het nieuws uit Haarlemmermeer op de voet te volgen. “De dinsdagavonden staan nog helder in mijn gedachten. Elke week werkten we tot een uur of negen ‘s avonds door om de krant af te krijgen. Aan de ronde tafel in de drukkerij aten we een vette hap en kwamen de sterke verhalen op tafel”, kijkt Dijkstra met heel veel plezier terug. “Het waren gedenkwaardige dinsdagavonden.” 


Letter voor letter werd de krant vroeger aan de zetpok in elkaar gepuzzeld. - Archief

De dreun is dan ook groot als op 5 oktober 2003 Niek Koning komt te overlijden. “Bijna dertig jaar hebben wij samengewerkt. Ondanks of misschien juist dankzij ons totaal verschillende karakters”, zegt Koning. “Niek was de creatieve geest en ik was van de organisatie.”

Het team zet ondanks het grote verlies de schouders eronder, maar voelt zich een klein duimpje in de uitgeverswereld. “Met het binnenhalen van de gemeentelijke pagina’s, de makelaars en de opening van Woonboulevard Cruquius, gaat het goed met krant. Regelmatig draaien we 96 pagina’s. We toonden een grote betrokkenheid bij evenementen - zoals Meer Jazz, MeerLive, Concours Hippique en Haarlemmermeer Run - door het uitgeven van specials.” Desondanks komt Henk Koning in 2005 in contact met BDUmedia. De Barneveldse Drukkerij Uitgeverij toont veel interesse in de huis-aan-huiskrant van Haarlemmermeer en de overname is een feit.

HCNIEUWS

De naam Hoofddorpse Courant wordt in 2012 veranderd in HCnieuws. In die tijd wordt niet alleen een papieren-editie uitgegeven, het is ook het tijdperk waarin HCnieuws dagelijks online nieuws publiceert. “Het vak van kranten maken is daarmee 180 graden veranderd”, weet Dijkstra. “Dagelijks verslaan wij het nieuws uit de gehele Haarlemmermeer. Ons team is nog steeds klein, maar het enthousiasme is groot.”

Waren het vroeger medewerkers waarbij dienstjaren van 40 jaar geen uitzondering waren, ook de huidige generatie toont langdurige dienstverbanden. “Het toont aan dat het boeiend en uitdagend werken is bij HCnieuws”, sluit Henk Koning af.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie