• Collectie Historisch Archief Haarlemmermeer

Meer Historie Haarlemmermeer: Marsepeinmakerij De Ware Amandel – Staringstraat Nieuw-Vennep

HAARLEMMERMEER Elke zondag brengen we op deze plaats een oude foto uit Haarlemmermeer Aan de Staringstraat in Nieuw Vennep was van 1990 tot 2000 marsepeinmakerij ‘De Ware Amandel’ gevestigd.

Onder leiding van Pieter Balk werden handmatig marsepeinproducten vervaardigd. Deze ambachtelijke producten werden geleverd aan banketbakkers en warenhuizen. Ook kwamen bezoekers hier terecht via een dagtochtje of een schooluitje. Marsepein is een product wat in Nederland vooral rond de feestdagen wordt gegeten als lekkernij, zoals met Sinterklaas en Pasen. Maar ook wordt het gebruikt om taarten en cupcakes te decoreren. Het maximum percentage amandelen hiervoor is 50% (één op één), anders wordt de marsepein te zacht om er nog figuren van te kunnen maken.

Heeft u hier wel eens wat geproefd? En hoe ziet het er hier vandaag de dag uit? Heeft u een foto van de huidige situatie of heeft een verhaal wat u hierover wilt delen, dan horen wij dat graag.

Bronnen: Meerhistorie, artikel ‘De Ware Amandel, in gesprek met de heer en mevrouw Balk’ door Ed Desirée, 2003/4 p. 30-32. Collectie Historisch Archief Haarlemmermeer, bedrijfsreportage rond 1995, fotonummer 052219.