• Trudy Witteman

Historische schaakontmoeting

VIJFHUIZEN "De eerste schaakclash tussen jong en oud. We zijn zeer verrast door jullie spel. Deze ontmoeting moet een jaarlijkse traditie worden."

'We', dat zijn de Vijfhuizense thuisschakers die elke woensdagmiddag bij een van de leden thuis schaken en het deze middag opnemen tegen de schoolschakers van De Tweemaster. De senioren hebben de jeugd uitgedaagd vanwege hun uitstekende vijfde plaats op het NK Schoolschaken eerder dit jaar. In de aula van de school waar directeur Ardy Henneman een kleine twee uur daarvoor de openingszet heeft gedaan, laat teamcaptain van de senioren Fred Bulk zijn bewondering duidelijk merken. "Jullie leraren zijn hartstikke goed en leren jullie allerlei slimme trucs. Nog één stap en jullie pakken ons in."

Dat oud met 11-8 jong verslaat is eigenlijk van ondergeschikt belang. Het spelen tegen elkaar, het leren van elkaar, daar ging het om. "Een prachtige ervaring", zegt Korneel Joppe, een van de leraren en tevens teamcaptain van de jeugd, op fluistertoon met een blik op de achttien hoofden die diepgeconcentreerd in een muisstille aula boven de negen schaakborden zitten. "Het is schaken op een totaal ander niveau, maar het krachtsverschil is veel minder groot dan verwacht", is Korneel trots op zijn spelers die zijn geselecteerd uit de 32 kinderen die elke donderdagavond les krijgen.

Toppers bij de senioren zijn clubkampioen Ineke en Hans, bij de jeugd zijn dat Rob en Nedim. Het lot koppelt voor de eerste ronde Ineke en Rob aan elkaar. De uitermate spannende partij wordt door Rob op grootse wijze gewonnen en stralend neemt het 12-jarige talent de felicitaties in ontvangst. Ook Hans gaat in de eerste partij ten onder. Tegen Milan (10) geeft hij zijn dame weg en wordt uiteindelijk schaakmat gezet. Er loopt bij de jeugd veel talent rond. Neem de broers Thimas (7) en Wesse (9) Ruiter. Zij winnen, als enigen van de schoolschakers, beide partijen. Een prestatie die de mannen de nodige high-fives oplevert.

"De eerste pot was superspannend. Ik heb beide partijen zonder klok gespeeld", wil Wesse nog wel kwijt. Tien minuten voor het einde van de schaakontmoeting, de jeugd staat met 4-2 voor, constateert Fred Bulk 'er zitten taaie rakkers bij'. Korneel Joppe: "Die zijn volgend jaar nóg taaier. We kijken er nu al naar uit."