Hoge brug verdwijnt

NIEUW-VENNEP De hoge brug over de Vivaldisingel ter hoogte van de Laan van Chopin in de wijk Getsewoud wordt vervangen door een lage, rechte brug. Door deze maatregel is het winkelcentrum aan het Händelplein vanuit richting Zomerpark óók voor mensen in een rolstoel of met een rollator veilig te bereiken.

Ze zien er prachtig uit, de bruggen over de Vivaldisingel en de Nabuccosingel. Maar voor jongere kinderen op een fiets, mensen die op een rollator zijn aangewezen of voor mensen in een rolstoel zijn ze een onneembare vesting. En voor een rolstoeler die met een vaartje naar beneden komt is het helemaal linke soep. De overgang van de brug naar het wegdek heeft een randje waar de voorwielen in kunnen blijven steken. Wie te hard gaat loopt de kans gelanceerd te worden.

Bert Eikendal die in woonzorgcentrum In het Zomerpark woont en zich uitsluitend in een rolstoel kan verplaatsen, kaartte het probleem tijdens het bezoek van B en W aan Getsewoud aan. Wethouder Marjolein Steffens begreep precies waar hij het over had en beloofde Bert er iets aan te zullen gaan doen. En dat gaat binnen niet al te lange tijd gebeuren, heeft Bert begrepen. Er komt een rechte brug die voor iedereen goed toegankelijk is.

In totaal liggen er zes bruggen naar de vier seizoenen-parken in de wijk. Dat ze niet alle zes vervangen kunnen worden, dat snapt Bert goed. Ze hebben tenslotte ook nog eens een esthetische kwaliteit. Dat juist de brug vlak bij het woonzorgcentrum wordt aangepakt waardoor hij en de andere bewoners die op een rolstoel zijn aangewezen zelfstandig naar het 300 meter verderop gelegen winkelcentrum én de 1e lijns gezondheidszorg kunnen gaan, noemt hij 'geweldig goed nieuws'. Hij hoopt dat de vaart erin blijft en hoopt tevens dat hij bij het ontwerp van de brug betrokken wordt. "Destijds is er niet goed nagedacht over de bruggen. De fouten van toen mogen niet meer gemaakt worden. Als ervaringsdeskundige ken ik precies de valkuilen."