• Foto: Hoofddorpers op hoogste kamp 4800m

Hoofddorpers beklimmen Kilimanjaro voor het goede doel

HOOFDDORP - Begin deze maand stonden twee Hoofddorpers op de Kilimanjaro voor het goede doel. Dit was om aandacht te vragen voor de strijd tegen pesten.

Initiatiefneemster is Jennifer Delano, Hoofddorpse onderneemster en oprichtster van het platform: PestenIsNietLeuk.

Zij ging de uitdaging aan samen met iemand die vroeger ook gepest is. Alles is teamwerk in het gewone leven, ook het beklimmen van een berg. Na zeven dagen klimmen werd tijdens nieuwjaar het bovenste stuk van de hoogste berg van Afrika beklommen, de Kilimanjaro.

Beide Hoofddorpers zijn lid van atlethiekvereniging AVHaarlemmermeer en participeren aan handenvol hardloopwedstrijden op jaarlijkse basis. De klim van de hoogste berg van Afrika bleek zonder specifieke bergtraining een behoorlijk karwei. Jennifer: "'Ik kreeg bij 3000 meter hoogte al last van hoogteziekte en ben eigenlijk tijdens 6 dagen klimmen ziek geweest. Net als het overwinnen van pesten in een groep, maar ook persoonlijk was dit een behoorlijk uitputtingsslag." Er is veel dankbaarheid naar de locale Tanzaniaanse crew die het beste uit iedereen probeerde te halen. Al dan niet gecommuniceerd in het Engels of Swahili.

Het persoonlijke doel van Jennifer Delano is om minimaal 100 scholen te helpen met het voorkomen van pesten. Op dit moment is zij met vier ondernemende vrouwen midden in de ontwikkeling van een spel hiervoor. Tijdens de start van het ontwikkelen van dit spel tijdens de Helpathon in Groningen heeft het project al 2 awards gewonnen (Child Labour Award, Girl Power Award.)

De Kilimanjaro is een populaire berg, een bijna-zesduizender-vulkaan en de hoogste top van Afrika. Er zijn verschillende routes om de berg te beklimmen. Elke beklimming van de berg stimuleert de regionale economie. Er wordt toegangsgeld voor elke dag in het park, plus een bedrag voor elke overnachting gevraagd. Bovendien is elke groep verplicht een gids in te huren. Jaarlijks beginnen enkele tienduizenden aan de beklimming van Kibo. Nog niet de helft haalt de top. Veel mensen overschatten hun eigen capaciteiten en onderschatten de lage temperatuur en de gevolgen van inspanningen op grote hoogte.

Jennifer Delano, de Hoofddorpse onderneemster en initiatiefneemster van het platform PestenIsNietLeuk.nl Bracht eerder haar dagboek uit ''van 12 tot17'' uit een periode van haar leven waarin ze gepest werd.