• Eigen foto

Hoofddorpse hekelt wazig Schipholdebat in gemeenteraad

HOOFDDORP Eline Gumbert uit Hoofddorp kwam vorige maand speciaal naar de raadsvergadering om een debat over de toekomst van Schiphol bij te wonen. Zij keerde echter teleurgesteld huiswaarts. Volgens de Hoofddorpse was de bedoeling van de discussie om het college kaders mee te geven over de toekomst van Schiphol, maar die heldere signalen had zij node gemist.

Eline Gumbert sprak haar teleurstelling donderdag uit als inspreekster bij de raadsvergadering. Het was haar wel opgevallen dat meerdere fracties wilden vasthouden aan de grens van 500.000 vliegbewegingen in 2020, zoals dat is afgesproken aan de Alderstafel.

Volgens de inspreekster is die grens echter wassen neus. Jammer genoeg is dit getal in feite al achterhaald. Er worden boven die 500.000 minstens 7.000 vluchten méér uitgevoerd, maar omdat het helikoptervluchten of kleine vliegtuigen betreft, worden die niet meegeteld. Ook het aantal nachtvluchten en het aantal vluchten boven dichtbebouwd gebied overschrijden stelselmatig de afgesproken normen, zonder dat de inspectie daar iets van zegt."

Volgens de Hoofddorpse heeft de politiek beslist geen heldere taal gesproken over wat er na 2020 moet gebeuren. "Het is onvermijdelijk dat er keuzes worden gemaakt. Daarom moet de raad duidelijkheid geven over welke richting zij op wil, zodat de wethouder weet waar hij heen moet, en zodat ik, als burger en kiezer van deze gemeente, niet volledig aan de automatische piloot van Schiphol ben overgeleverd."