• UNICEF/Schoonewille
  • UNICEF/Schoonewille

Hoofddorpse scholieren winnaar Kleine Prinsjesdagdebat

HOOFDDORP Het debatteam van het Haarlemmermeer Lyceum heeft vrijdagmorgen meegedaan aan het Kleine Prinsjesdagdebat. De Hoofddorpse leerlingen ontvingen vanwege hun goede argumenten tijdens het debat met Kamerleden in de Ridderzaal de wisselbeker. UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debatinstituut organiseerden dit Kleine Prinsjesdagdebat.

In de statige setting van de Ridderzaal leek het al bijna Prinsjesdag. Alle jonge aanwezigen waren op hun best gekleed: de dames een hoed op, de heren een das voor. In snelle debatten, over kindermarketing, kinderarbeid, kinderen in asielzoekerscentra en de rechten van jongeren wier ouders gaan scheiden, wisten de jongeren hun mening goed te verwoorden. De zes Kamerleden - Rens Raemakers (D66), Judith Tielen (VVD), Lammert van Raan (PvdD), Kirsten van den Hul (PvdA), Michel Rog (CDA) en Lisa Westerveld (GroenLinks) - schoven tijdens de argumentatie van voor- naar tegenstand, of terug.

“Kinderen kunnen maar beter niet meebeslissen”, betoogde de 13-jarige Mazzine van het Haarlemmermeer Lyceum bij het debat over ouderschapsplannen bij een scheiding. “Sommige ouders zullen hun kinderen verleiden met een Playstation.” Daar was Tielen van de VVD het niet mee eens: “Kinderen moeten serieus genomen worden.”

De voltallige Ministerraad wachtte op het einde van het debat om de jongeren te ontmoeten, alvorens hun wekelijkse vergadering te starten.