• Redactie

Huishoudboekje gemeente onverminderd rooskleurig

HOOFDDORP Het financiële huishoudboekje van de gemeente ziet er onverminderd zonnig uit. Dat blijkt uit de begroting voor 2017 en de voortuitzichten voor de jaren erna die het college van burgemeester en wethouders vorige week hebben gepresenteerd.

"We staan er goed voor", zo begon wethouder Derk Reneman van Financiën zijn toelichting op de gemeentebegroting. Het boekjaar 2017 laat weliswaar nog een bescheiden tekort zien, maar de jaren erna zijn er miljoenen euro's aan overschot.

De boodschap van het college is dat de gemeente voorlopig een 'robuuste' financiële positie kent, ook als in 2019 Haarlemmermeer fuseert met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Reneman: "Want die gemeente staat financieel ook uitstekend."

Volgens de wethouder blijft het wel zaak 'scherp te blijven sturen'. De bomen groeien op dit moment nog niet tot in de hemel. Om die reden blijven nieuwe initiatieven achterwege. Reneman: "Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor het parkeerbeleid in Badhoevedorp. We hadden daar graag gratis parkeren ingevoerd, maar dat is niet mogelijk."

Hoe gunstig de cijfers op dit moment ook zijn, er wordt voorlopig nog op meerdere fronten flink bezuinigd. Zo ontwikkelde het college plannen om vanaf volgend jaar jaarlijks vanaf 1.5 miljoen euro te bezuinigen op de subsidies in de sociale basisstructuur. Uit de begroting blijkt dat die bedragen niet haalbaar zijn. Wethouder Reneman wil de besparingen toch binnenhalen door een financiële constructie met het vastgoed.

De schuldenpositie van de gemeente blijft intussen flinke zorgen baren. Die is de laatste jaren flink gestegen tot zo'n 600 miljoen euro dit jaar. De schulden zijn vooral het gevolg van grote projecten als het Cultuurgebouw en Sportcomplex Koning Willem-Alexander. (SKWA)

Volgens Derk Reneman is er op dit moment geen plafond aan de schulden van de gemeente. Hij wil met de gemeenteraad afspraken maken over hoe hoog dat plafond eigenlijk mag zijn. Volgens Reneman moet de schuldenlast worden aangepakt met opbrengsten uit het grondbedrijf, die in de tientallen of zelfs honderden miljoenen kunnen lopen. Maar dat gaat deze collegeperiode in elk geval niet meer lukken, aldus de wethouder.

De gemeentelijke financiën hebben volgens wethouder Reneman ook een groot weerstandsvermogen. Met andere woorden: Haarlemmermeer kan tegen een stootje. Zelfs als de gebiedsontwikkeling in Badhoevedorp na de omlegging van de A9 geen eurocent oplevert, hoeft dat de gemeente niet in grote financiële problemen te brengen.

De solide financiële positie van de gemeente heeft tot gevolg dat inwoners en ondernemers volgend jaar niet meer kwijt zijn aan lokale belastingen. Het college wil die traditie graag in ere houden.