Hulp aan vluchtelingen beloond met Vredesduif

HOOFDDORP Tijdens de vijfde sobere maaltijd, die de Raad van Kerken organiseerde op woensdag 9 maart, stond het vluchtelingenprobleem centraal. Drie Haarlemmermeerders, die de vluchtelingen op Lesbos en Kos persoonlijk de hand reikten op weg naar een beter leven, vertelden in het Parochiehuis van de H. Joannes de Doperkerk hun verhaal.

Alexander van Mazijk, in het dagelijks leven directeur financiën, duurzaamheid en bedrijfsvoering bij de gemeente Haarlemmermeer, is vrijwilliger bij en mede-oprichter van de Stichting Hulp Nabij. Hij deed verslag van de ellende en problemen die de vluchtelingen na aankomst op de Griekse eilanden ontmoeten en van de moeilijkheden voor de lokale bevolking: willen helpen is één ding, maar je moet er de middelen en mogelijkheden maar voor hebben. De andere twee, Jolanda Kombrink en Yasmin Katibai, waren op eigen kosten naar de Griekse eilanden vertrokken, waar ze namens de Stichting Bootvluchtelingen aan de slag gingen.

VREDESDUIF Niet afwachten, je persoonlijk betrokken worden en iets doen. De Vredesambassade Haarlemmermeer beloonde dit initiatief met een vredesduif gemaakt van olijfhout. Pastor Leo Mesman reikte ze na afloop van de sobere maaltijd aan de drie Haarlemmermeerders uit. Jolanda Kromhout vertelde daarbij dat ze vooral naar Griekenland was vertrokken uit boosheid. Yasmin Katibai is zelf vluchtelinge. Ze verruilde indertijd Iran voor Nederland en werkt nu bij Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer als vrijwilligster. "Als je weet wat het is om te vluchten, kun je niet werkeloos toekijken."