• De leden van Morrend Volk en Cat's Groove laten samen 'Iedereen is van de wereld' horen

    Erik Wels
  • Ineke de Vries en Corné Nijburg namen mede het initiatief tot samenwerking

    Jet Kuiper

'Iedereen is van de wereld' met zang en band bij iktoon

Iktoon is het landelijk cultuurfestival in juni door duizenden amateur kunstenaars. Nieuwe samenwerkingen en combinaties ontstaan, zoals 'Cat's Groove' en 'Morrend Volk' in Haarlemmermeer met 'Iedereen is van de wereld', op 25 juni in De Meerse.

Iktoon is de landelijke maand van de amateurkunst. De hele maand juni worden er in zo'n 200 gemeenten op verschillende locaties activiteiten georganiseerd. Dat kan zijn in kunstencentra, ateliers, buurthuizen, kerken of bibliotheken met als doel kunst en cultuur bij elkaar te brengen, waarbij het plezier van de amateurkunst centraal staat. Iedereen kan meedoen aan het organiseren van of bijdragen aan bijvoorbeeld voorstellingen, workshops en exposities. Ook worden er combinaties gemaakt tussen de verschillende vormen van kunst, zoals één van de evenementen binnen iktoon in Haarlemmermeer, waar pop-jazz band 'Cat's Groove' en maatschappij kritisch koor 'Morrend volk' elkaar gevonden hebben met 'Iedereen is van de wereld'.

We hebben gekozen voor het thema 'Iedereen is van de wereld' , een nummer van The Scene,' vertelt Corné Nijburg van 'Morrend Volk'. In deze tijd , waarin extremen steeds verder uit elkaar komen te liggen, willen we ruimte geven aan onze medemens met een andere cultuur, religie en sociale achtergrond. Samen met pop-jazz-soul band Cat's Groove' worden er speciale arrangementen uitgevoerd, zowel samen met koor en band als apart. Er is een voordracht van de Syrische dichteres Tania Asaad, terwijl er lichtbeelden op de achtergrond worden vertoond. En George Hille van de Participatieraad heeft een persoonlijk verhaal. Bovendien is er een digitale presentatie van portretten gemaakt door kunstenares Berendien Dijkstra.

KOOR Het amateurkoor 'Morrend Volk' ontstond 30 jaar geleden vanuit het 1Meikoor Haarlemmermeer. Het maatschappij kritisch koor dat nu 35 leden telt met dirigent Jetze Dubbelman, zingt onder andere over milieu, vluchtelingen en vrouwenrechten. 'Met de liederen stellen wij misstanden in de wereld aan de kaak en zingen we over onderwerpen in de maatschappij die aanleiding geven tot nadenken,' zegt Nijburg, die al 25 jaar zingt bij het koor. Hij is projectmanager bodem en ondergrond, een beroep dat niets met zingen heeft te maken, 'maar', zegt hij, 'zingen is zo heerlijk ontspannend, ik doe het al van kinds af aan. Bovendien sta ik helemaal achter de liederen die hier gezongen worden.'

BAND Ineke de Vries, manager Communicatie & Marketing op de Muziekschool Amsterdam richtte 10 jaar geleden 'Cat's Groove' op, waarin ze zelf trompet speelt. De naam noemde ze naar haar doopnaam Catharine. 'Een lekkere beat ontdekken, de groove zoeken en lekker samen spelen staat centraal,' zegt ze. De gebruikelijke instrumenten, drum, gitaar, bas en keyboard zijn aangevuld met 5 blaasinstrumenten: bariton sax, tenor sax, alt sax, trompet en fluit. Er is een vaste zangeres. De 10 leden tellende amateur band, waarvan Paul Beugels coach is, treedt regelmatig op bij speciale gelegenheden, zowel op verzoek als op eigen initiatief. Nog dit jaar deed de band mee aan 'Gluren bij de buren'.

ARRANGEMENTEN 'Voor iktoon dacht ik dit keer aan een project,' vertelt Nijburg, 'daarvoor zocht ik een band om dit samen te kunnen uitvoeren. Al snel vond ik Ineke de Vries bereid om mee te doen met haar band. Voor de samenwerking, die meteen klikte, werden door coach en dirigent arrangementen geschreven om alles bij elkaar te kunnen voegen en het thema 'Iedereen is van de wereld' werd bedacht, dat we zowel in muziek als in persoonlijk verhaal wilden doorvoeren.' Op de avond in De Meerse worden liederen gezongen door 'Morrend Volk', er wordt muziek gemaakt door 'Cat's Groove, en samen laten koor en band 'Iedereen is van de wereld', 'Let's hang on', 'Something inside so strong' en 'Over 100 jaar' horen.

IKTOON De WAK, de week van de amateurkunst, is in 2016 uitgebreid naar iktoon, de maand van de amateurkunst, waaraan iedereen kan meedoen aan het organiseren of bijdragen aan bijvoorbeeld voorstellingen, workshops en exposities. In Haarlemmermeer waren en komen er nog activiteiten op verschillende locaties, in buurthuizen, bibliotheken, kerken, Poppodium Duycker, Pier K en De Meerse, zoals Het Rubberlaarzenconcert, Vennip Live!, Band Night, K-pop party, Interkerkelijk mannenkoor, Blaasorkestenfestival, Uitvoering 'Lord of the Rings', Open repetities van het Interkerkelijk koor Desire, Zanggroep Experiment, Compositieconcert, Fullcolourfestival, Buitenconcert en Rijzenspelers. 'Iedereen is van de wereld' is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ruigrok.

Het programmaboekje iktoon is af te halen in Het Cultuurgebouw en is digitaal te vinden bij www.pier-k.nl 'Iedereen is van de wereld' is dinsdag 25 juni om 20.00 uur in De Meerse. Kaartjes voor 5 euro zijn te koop bij info@morrendvolk.nl of op de avond van de voorstelling aan de zaal.

Jet Kuiper