• MeerSport

'Ik ben bijna iedere dag bij Hoofddorp te vinden'

HOOFDDORP Bas Scharwachter en Rick Middel ontvingen maandag in MeerSport Chris Schuthof, hoofd jeugdopleiding bij S.V. Hoofddorp. Chris mag met recht een man van de club worden genoemd.

"Ik ben bijna iedere dag bij S.V. Hoofddorp te vinden. Het werken aan de jeugdopleiding is in principe een dagelijkse taak. Op vrijdagavond en zondag na ben ik iedere dag bij S.V. Hoofddorp, in de avonduren en de gehele zaterdag", legt Chris zijn drukke schema uit.

TAKENPAKKET Constant is Chris bezig met het optimaliseren van de jeugdopleiding en het ontwikkelen van talenten. "Ik bekijk wedstrijden, trainingen, trainers en spelers. Samen met mijn staf praten we over de ontwikkeling van de opleidingen. Hoe het gaat, wat kan er beter, wat kan er anders? We zijn momenteel het leerplan van onze jeugdopleidingen aan het herschrijven waarbij ook de trainers actief betrokken worden. We willen de leerlijnen voor spelers nog strakker maken, zodat ze zich sneller ontwikkelen. Want dat is uiteindelijk het doel, spelers nog beter maken", zegt Chris.

En spelers beter maken lukt binnen de jeugdopleiding van S.V. Hoofddorp met grote regelmaat, getuige de spelers in de Eredivisie met hun roots in Hoofddorp. Zo hebben onder anderen ADO Den Haag-speler Tyronne Ebuehi, FC Groningen-doelman Sergio Padt en sc Heerenveen-speler Joost van Aken rondgelopen in de Hoofddorpse jeugdopleiding.

CERTIFICAAT De inspanningen van Chris en zijn staf zijn bij de KNVB niet onopgemerkt gebleven, S.V. Hoofddorp ontving een heus certificaat voor zijn opleiding. "Het gaat daarbij om het 'Kwaliteit en Performance Programma' van de voetbalbond. Om het certificaat te krijgen moet je als club aan een heleboel eisen voldoen. De KNVB kijkt onder meer naar de kwaliteit van trainers, de organisatie en de accommodatie. In totaal word je op 54 punten beoordeeld en je moet je aan minstens vijftig punten voldoen, wij voldeden er aan 52."

"Wij hebben met S.V. Hoofddorp de regionale certificering gekregen en die wordt eigenlijk aan topamateurverenigingen en clubs aan de onderkant van de Jupiler League gegeven. Het is dus niet zomaar een certificaat."

AJAX De KNVB was niet de enige partij die de kracht van de jeugdopleiding van S.V. Hoofddorp erkende. Eredivisie-grootmacht Ajax benoemde S.V. Hoofddorp in oktober 2016 tot Partnerclub. "We werken al jaren samen met Ajax, maar die samenwerking is nu verder geïntensiveerd. Ajax werkt samen met ruim veertig clubs uit de regio Amsterdam en besloot onlangs om daar gradaties in aan te brengen. Hoofddorp is een van de zeven club die de sterpartnerstatus heeft verworven", vertelt Chris trots.

"Als Partnerclub wordt Hoofddorp door het seizoen heen een aantal keer uitgenodigd voor inhoudelijke bijeenkomsten. Onze trainers worden uitgenodigd voor oefensessies. Daarnaast kunnen we rekenen op consultancies waarbij Ajax ons bijvoorbeeld gaat helpen om videoanalyses van trainingen en wedstrijden goed te structuren. Het partnership gaat ons dus zeker verder brengen."

Rick merkt op dat S.V. Hoofddorp met de uitverkiezing door Ajax gerenommeerde clubs uit de regio als Haaglandia, HFC EDO en JOS Watergraafsmeer achter zich laat. "Dat klopt, we mogen met Hoofddorp dan ook heel erg trots zijn op waar we met de jeugd mee bezig zijn".

ZONDAG 1 Ondanks de stappen die in de jeugdopleiding worden gemaakt speelt het eerste elftal van S.V. Hoofddorp slechts in de Tweede Klasse. "Onze echte talenten zijn vaak voordat ze in het eerste elftal belanden alweer vertrokken naar de jeugdopleidingen van betaalde voetbalorganisatie (BVO) of naar clubs uit de regio. Als spelers het goed doen bij ons zijn ze vaak na één of twee jaar alweer vertrokken. We raken ze te snel kwijt, maar zaken als de certificering van de KNVB en de samenwerking met Ajax moet gaan helpen om spelers langer vast te houden", besluit Chris hoopvol.

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.