• Bezoeker John Brands bij Esperanza in gesprek met twee gastdames. - Een luisterend oor doet je goed. -

    Trudy Witteman

Informatiemarkt over kanker in Dorpshuis Badhoevedorp

BADHOEVEDORP Inloophuizen als Esperanza hebben voor veel mensen met kanker én hun naasten een toegevoegde waarde. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek. Zo zegt liefst 80 procent van de respondenten van Esperanza dat ze beter in hun vel zitten vanwege bezoek aan het in Badhoevedorp gevestigde inloophuis.

Het onderzoek is gedaan onder de inloophuizen die binnen IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie) samenwerken aan kwalitatief hoogwaardige, laagdrempelige psychosociale zorg voor mensen met kanker en hun naasten. In Haarlemmermeer zijn dat Inloophuis Esperanza en Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep.

STEUNTJE Esperanza telt bijna 1.300 bezoeken per jaar, een aantal dat nog steeds stijgt. Mensen kunnen er terecht voor een steuntje in de rug, een luisterend oor, een breed scala aan activiteiten en voor contact met lotgenoten. Uit het onderzoek blijkt ook dat door het inloophuis te bezoeken het maatschappelijk functioneren, de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren enorm toeneemt.

De meerwaarde wordt nog eens onderstreept doordat 75 procent van de gasten aangeeft zich energieker te voelen door het deelnemen aan activiteiten van Esperanza. Vanzelfsprekend is Riet Verbeek, oprichter van Esperanza, blij met de cijfers. "Het geeft nog maar weer eens aan hoe ontzettend belangrijk het inloophuis is."

INFORMATIEMARKT Onder de naam 'Wegwijs bij kanker' houdt Esperanza op zaterdag 16 maart van 10 tot 16 uur in het Dorpshuis Badhoevedorp een grote informatiemarkt over kanker. Bezoekers kunnen bij de aanwezige stands voorlichting krijgen over allerlei praktische zaken waar een kankerpatiënt mee te maken kan krijgen en die het omgaan met de ziekte kunnen verlichten.

Er worden hulpmiddelen als protheses en pruiken gepresenteerd, er is aandacht voor de persoonlijke verzorging en mensen kunnen met vragen terecht bij een diëtist (voeding), tandarts (mondhygiëne) of fysiotherapeut (lymfoedeem). De informatiemarkt is bedoeld voor mensen die zelf of in directe omgeving door kanker getroffen zijn en voor degenen die meer willen weten over de omgang met kanker in het dagelijks leven.

Frans Witteman