Inloophuis Esperanza Badhoevedorp geopend

BADHOEVEDORP De droom van Riet Verbeek is werkelijkheid geworden. Badhoevedorp heeft een huis waar kankerpatiënten en hun naasten kunnen inlopen en ontspannen: Inloophuis Esperanza. De warme plek voor koffie, thee of een praatje is 4 februari, Wereldkankerdag, feestelijk geopend.

En feest is het aan de Sloterweg 22, het pand waarin het gemeentelijk servicecentrum is gevestigd. Feest dat begint op de begane grond met een optreden van Zingen voor je Leven Haarlemmermeer, een koor dat in 2007 is opgericht en waarin mensen zingen die op welke manier ook, met kanker in aanraking zijn gekomen. Deze dag is het feest en daarom begint het koor heel toepasselijk met het lied 'Gaudeamus hodie'. 'Verheugt u vandaag'.

Boven, op de tweede verdieping, daar gaat het dan gebeuren. Onder overweldigende belangstelling bekent initiatiefnemer Riet Verbeek dat haar droom is uitgekomen. Dat in haar woonplaats Badhoevedorp een inloophuis is gekomen waar warmte en steun samenkomen. Waar hoop met hoofdletters wordt geschreven. Esperanza. Hoop.

Voordat Michel Rudolphie, directeur van het KWF, het inloophuis opent benadrukt hij hoe belangrijk inloophuizen zijn. "Het is een laagdrempelige manier om over de ziekte die je leven op zijn kop heeft gezet te praten. Ik ben blij dat ik leef in een land waar zoveel mensen zich inzetten voor voorzieningen als deze. Artsen en ziekenhuizen herkennen deze zorg. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis heeft de eerste patiënt al naar hier doorgestuurd."

En die eerste patiënt is bij de opening aanwezig: Marga Kerseboom (68). Ze woont bij wijze van spreken om de hoek en spreekt van een geweldig initiatief. "Na twee jaar van zware behandelingen wil je wel eens met iemand anders dan je kennissen en familie over je ervaringen praten. Hier kan dat met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. En daarom ben ik zo blij met dit inloophuis," bekent ze vlak voordat Riet een gigantische taart met de tekst 'Welkom Inloophuis Esperanza' aansnijdt.

Inloophuis Esperanza heeft een gezellige woonkamer, een grote keuken en aparte ruimtes voor yoga en fysiotherapie voor mensen met kanker. Ook is er een knusse ruimte waar kinderen terecht kunnen van ouders die een bestraling of ziekenhuisbezoek hebben. Esperanza heeft een samenwerking met het Ingeborg Douwes-centrum dat psychologische (na)zorg bij kanker verleent. In overleg met de inlopers worden andere activiteiten aangeboden. Hulp in de vorm van vrijwilligerswerk is onmisbaar en wie wil helpen is welkom.

Het inloophuis is op maandag, dinsdag en woensdag open van 9 tot 17 uur. Voor meer informatie: www.inloophuisesperanza.nl.